dinsdag, januari 03, 2006

Ziek personeel voelt zich gedumpt door bedrijf

UTRECHT - Steeds meer werknemers vinden dat ze hun bedrijf worden uitgewerkt als zij langdurig ziek raken. Dat heeft FNV Bondgenoten dinsdag gezegd in de GPD-kranten. Volgens de vakbond zijn de conflicten het gevolg van strengere regels die het ziekteverzuim moeten tegengaan.
Sinds 2004 moeten werkgevers niet één maar twee jaar het loon doorbetalen van ziek personeel. Bovendien zijn zowel de werknemer als het bedrijf wettelijk verplicht maatregelen te nemen om het verzuim zo kort mogelijk te houden.
Door de aangescherpte regels krijgt ziek personeel steeds vaker te horen dat het een andere baan moet zoeken. Anderen worden zelfs weggepest, stelt FNV Bondgenoten. "We zien steeds vaker pesterijen door de werkgever in de hoop dat de zieke werknemer zelf ontslag neemt", aldus arbeidsdeskundige J.Warning van FNV Bondgenoten. Bij de vakbond stromen hierover dagelijks klachten binnen, stelt hij. Warning kan echter geen aantallen geven.
Overigens ziet de arbeidsdeskundige wel veel voordelen aan de strengere regels omdat werkgevers hierin een duidelijke taak hebben gekregen om ziek personeel weer aan de slag te helpen. Warning keert zich vooral tegen de manier waarop sommige bedrijven met deze verantwoordelijkheid omgaan.
Om de langdurig zieke medewerkers te ondersteunen gaat FNV Bondgenoten twee- tot driehonderd kaderleden van de bond opleiden tot zaakwaarnemer. Zij moeten de gedupeerden bijstaan in het conflict en hen helpen om weer aan het werk te gaan.
(Bron)

Geen opmerkingen: