zaterdag, januari 07, 2006

Bezetters maken zich op voor ontruiming

SCHINVELD - De bezetters van het bos in Schinveld maken zich op voor de ontruiming. Actiegroep Groenfront! verwacht dat het bos zondagavond al wordt omheind en afgezet. Kort daarna zal begonnen worden met de ontruiming. In afwachting daarvan smokkelden omwonenden zaterdag eten en drinken naar de bezetters.
De politie stelt tot nu toe dat de ontruiming maandagochtend om 08.00 uur begint. Uit betrouwbare bronnen heeft de groep actievoerders evenwel vernomen dat zondag al de mobiele eenheid en de brandweer klaar moeten staan om bij de ontruiming te assisteren.
Een woordvoerder van het operationeel team van politie en marechaussee wil dit noch bevestigen noch ontkennen. "We doen geen mededelingen over operationele zaken", zei hij. Volgens Groenfront! is aan de brandweer gevraagd om stroom te leveren voor heliumballonnen. Deze ballonnen zouden dan het zes hectare grote bos kunnen verlichten.
Ondertussen treffen de actievoerders voorbereidingen om de aanstaande ontruiming zo lang mogelijk te laten duren. De bezetters ketenen zich bij de inval door de marechaussee in hun boomhutten op een speciale manier vast. Ook verschansen enkele activisten zich in tunnels. Groenfont! denkt dat het de autoriteiten per persoon zeker drie uur zal kosten om de ketens te verbreken en de actievoerder af te voeren.
Groenfront! zei bang te zijn voor onderkoelingsproblemen. Ook het gebrek aan water en voedsel is problematisch. Burgemeester Zuidgeest (PvdA) verbood vrijdag burgers uit Schinveld en Brunssum nog langer voedsel en water naar de actievoerders in het bos te brengen. Door bemiddeling van de politie kregen de bezetters vrijdagavond laat alsnog wat, maar de aanvoer voor het weekeinde is onzeker.
Onder de bezetters is de 12-jarige Diego. Hij zal zich samen met zijn ouders bij de ontruiming in een boomhut vastketenen. "Van pap en mam mag het", zegt de jongen.
Inwoners van Schinveld en Brunssum hebben zaterdag eten en drinken gesmokkeld naar de bezetters. Zij negeerden daarmee een verbod van waarnemend burgemeester J. Zuidgeest.
De mensen moeten het eten onder barre omstandigheden door de bossen smokkelen via een moeras. "En dat is dubbel lastig omdat ze daarbij met zware ketels en pannen moeten sjouwen", aldus bestuurslid T. Laeven van de Vereniging Stop Awacsoverlast.
Volgens de vereniging schendt de burgemeester het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens door de bezetters uit te hongeren en dorst te laten lijden, temeer omdat ze daardoor onderkoeld dreigen te raken. Zodoende kunnen mensenlevens in gevaar komen.
(Bron)

Geen opmerkingen: