woensdag, januari 04, 2006

'Administratieve chaos bij zorgverzekeraars'

UTRECHT - Huisartsen klagen er over dat het niet mogelijk is elektronische declaraties in te dienen bij de zorgverzekeraars. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft daarover honderden klachten ontvangen.
De LHV meldde dinsdag dat meer dan 50 procent van de declaraties van huisartsen niet kan worden verwerkt. Dat zou een gevolg zijn van technische onvolkomenheden in de administraties van zorgverzekeraars.
Zorgverzekeraars Nederland, de koepel van de verzekeraars, vindt het onbegrijpelijk dat de huisartsen na drie dagen al die conclusie trekken. Volgens een woordvoerder hebben de huisartsen onvoldoende begrip voor de grote operatie die de verzekeraars moeten uitvoeren. Ook minister Laagst (Volksgezondheid) laat via zijn woordvoerder weten dat de huisartsen wat al te snel de conclusie trekken dat er sprake is van chaos.
Alle gegevens van patiƫnten en hun verzekeraars moeten in het systeem worden ingevoerd. ZN spreekt van overbelasting. Enige maanden geleden hebben huisartsen, zorgverzekeraars en Laagst afgesproken dat alle administratieve systemen klaar zouden zijn voor het nieuwe zorgstelsel, dat per 1 januari is ingevoerd. De huisartsen zeggen er alles aan te hebben gedaan om hun administratie tijdig op orde te hebben.
Het Tweede Kamerlid Kant (SP) wil dat Laagst de zaak binnen een week oplost. Kant vindt dat de minister spoedberaad moet voeren met huisartsen en zorgverzekeraars. Als dat niet gebeurt, wil zij de Kamer van reces terugroepen. Kant had al eerder gesteld dat het nieuwe zorgstelsel te overhaast is ingevoerd.
Zorgverzekeraars en huisartsen hebben de laatste maanden overleg gevoerd over de praktische uitwerking van de invoering van het nieuwe zorgsysteem. De zorgverzekaars hebben daarbij toegezegd voorschotten te geven als de administratie van de zorgverzekeraars in de aanloopperiode nog niet goed werkt.
(Bron)

Geen opmerkingen: