dinsdag, januari 03, 2006

Politie Haaglanden wil Randstadtoelage voor agenten

DEN HAAG - De politie Haaglanden wil dat agenten die in de Randstad werken, een Randstadtoelage krijgen. Korpschef Bouman zei dinsdag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak dat de toelage hem "het aangewezen middel lijkt om collega's te compenseren" voor onder meer de huizenprijzen in de Haagse regio.
Het korps Haaglanden heeft een groot aantal vacatures, doordat het Korps landelijke politiediensten (KLPD), de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) fors zijn uitgebreid. Vooral ervaren personeel van het korps Haaglanden heeft bij die diensten werk gevonden. Het zou gaan om "vele tientallen agenten", die de overstap hebben gemaakt.
Vooral op de wijkbureaus in de stad is te merken dat het korps veel vacatures heeft. Volgens een woordvoerder van het korps zijn de bureaus, agenten in opleiding meegeteld, voor 95 procent bezet.
"Vroeg of laat gaat dat ten koste van de politiezorg", aldus de woordvoerder. Het korps is voornamelijk op zoek naar agenten die op straat werken, administratief en ondersteunend personeel is er voldoende.
De politie kan de gewenste Randstadtoelage niet zelf uitkeren. De korpschef pleit met zijn uitspraken voor actie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Bouman liet in zijn toespraak verder nog weten dat de criminaliteit in de regio voor het tweede jaar op rij is gedaald. De daling is vooral goed te zien aan het aantal woning-, auto- en bedrijfsinbraken. Volgens de woordvoerder is het veiligheidsniveau in Den Haag op hetzelfde peil als tien jaar geleden.
De korpschef maakt zich verder zorgen over het geweld tegen politiemensen. Dat nam in 2003 en 2004 toe van 64 tot 104 agenten, die zich door opgelopen letsel ziek moesten melden. "De cijfers over 2005 zijn nog niet bekend, maar ik ben ervan overtuigd dat er wederom sprake zal zijn van een toename", zegt Bouman.
(Bron)

Geen opmerkingen: