Leerstraf voor jeugd beter dan werkstraf
Volgens bureau Halt in de regio Amsterdam-Amstelland zijn werk(taak)straffen voor criminelen onder de 18 jaar niet erg nuttig. Halt noemt dergelijke straffen zelfs ouderwets. Veel beter is het om leerstraffen uit te delen, die daders dwingen na te denken over wat zij hun slachtoffers en eigen familie hebben aangedaan. Op dit moment worden werkstraffen echter tien keer zo vaak opgelegd als leerstraffen, vooral omdat voor dat laatste geen geld is.
Halt regio Amsterdam-Amstelland heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de jaren 2001, 2002 en 2003, waarin 2.828 jongeren een Halt-traject doorliepen. 624 daarvan kwamen later opnieuw in aanraking met justitie. Van de Antilliaanse jongeren kwam maar liefst 61% na een werkstraf weer in contact met de politie. Bij Marokkaanse jongeren ligt het recidivepercentage op 29%, bij Surinaamse jongeren op 26% en bij autochtone jongeren op 18%.
Gemiddeld gaat 25% na een werkstraf weer over de schreef. Bij leerstraffen is dat echter maar 15%. Een leerstraf houdt in dat de dader persoonlijke begeleiding krijgt, confrontaties met slachtoffers aangaat, excuses aanbiedt (mondeling of schriftelijk), dan wel een opstel schrijft.
Halt Nederland is een samenwerkingsverband van Justitie, politie en de plaatselijke overheid. De leeftijd waarop een jongere naar Halt kan worden gestuurd, is van 12 tot 18 jaar en is verder onderhevig aan een flink aantal criteria.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten