zaterdag, januari 07, 2006

Meditatie als keuzevak op middelbare school

LELYSTAD - Bij voldoende belangstelling biedt openbare scholengemeenschap De Rietlanden in Lelystad vanaf komend schooljaar transcendente meditatie aan als keuzevak voor leerlingen in de onderbouw. Die kunnen dan onder begeleiding van een leerkracht twee- tot driemaal per dag mediteren volgens de methode van de Indiase goeroe Maharishi Mahesh Yogi.
Rector J. Terbach van de school bevestigde zaterdag berichtgeving daarover in Trouw en het Nederlands Dagblad. Het verzoek om invoering van het keuzevak komt van ouders van leerlingen van basischool De Fontein in Lelystad, waar het gedachtegoed van de Maharishi centraal staat. Veel kinderen uit groep acht van die school gaan naar De Rietlanden.
Het keuzevak komt er alleen als een volledige groep (vijftien tot twintig kinderen) te vullen is met leerlingen die aan meditatie willen doen. De belangstelling vanuit De Fontein is daarvoor niet groot genoeg. De Vakgroep Transcendente Meditatie, die de meditatievorm propageert, moet daarom nog leerlingen van andere scholen warm maken voor De Rietlanden. "Ik moet nog zien of dat lukt", zei Terbach. Bij onvoldoende belangstelling kunnen leerlingen buiten het lesprogramma om voor of na schooltijd op school mediteren.
Als het keuzevak andere leerlingen zou afschrikken, gaat het plan volgens Terbach niet door. Negatieve reacties heeft hij nog niet gekregen. De onderwijsinspectie en de medezeggenschapsraad zijn volgens hem akkoord.
Het is de bedoeling dat een docent die een 'gewoon' vak geeft en van de Maharishi-organisatie ook meditatie mag begeleiden, het keuzevak gaat verzorgen. Verder doet de speciale klas gewoon mee met de reguliere schoolactiviteiten. Verplichtingen als repetities krijgen voorrang boven meditatie.
Volgens Terbach is de tijd voorbij dat volgelingen van Maharishi Mahesh Yogi vreemd werden aangekeken. In Lelystad is de beweging "vermaatschappelijkt", zei hij. "Ze staat met beide benen in de Lelystadse samenleving." De betrokkenheid van topman P. Gelderloos van telecombedrijf Scarlet bij de beweging bevordert volgens hem de maatschappelijke aanvaarding.
Gelderloos is initiatiefnemer van een campagne om vijfhonderd jonge mannen en vijfhonderd jonge vrouwen warm te maken voor een opleiding in "Totale Kennis, de Totale Natuurwet en de Wil van God". De beweging gaat daarvoor werven op scholen, zei Gelderloos zaterdag in de Telegraaf. "Wij gaan ons richten op scholieren, omdat heel veel jonge mensen zich afvragen wat ze met hun leven willen doen."
(Bron)

Geen opmerkingen: