woensdag, januari 04, 2006

Psycholoog in hongerstaking tot zorgverzekeraar betaalt

EMMERICH - Kinderpsycholoog D. Van der Meer eet naar eigen zeggen al twee weken niet meer omdat zorgverzekeraar CZ weigert een rekening van een van zijn patiënten te vergoeden. De in het Duitse Emmerich gevestigde psycholoog behandelt samen met een Duitse psychiater een Nederlandse jongen die last heeft van stemmen in zijn hoofd.
Volgens Van der Meer verhuisde hij zijn praktijk in 2003 naar Duitsland omdat in Nederland te lange wachtlijsten zijn bij kinderpsychiaters. Daardoor kan hij zijn cliënten moeilijk doorsturen naar een psychiater. In Duitsland zijn de wachtlijsten veel korter. Volgens een uitspraak van een Europese rechter moeten zorgverzekeraars ambulante behandelingen in het buitenland vergoeden zonder dat hen daarvoor toestemming is gevraagd.
Volgens CZ kan de verzekeraar de nota niet betalen omdat Van der Meers praktijk geen erkende instelling is en omdat de declaraties te vaag zijn. Het is de verzekeraar niet duidelijk hoe de behandeling van de jongen eruit ziet en wie deze uitvoert. De patiënt bezoekt een Duitse psychiater die geen Nederlands spreekt, terwijl de jongen zelf ook geen buitenlandse taal machtig is. Dat zou een behandeling moeilijk maken. Verder zou het noodzakelijke behandelplan te laat ingediend zijn.
Begin december gaf de rechter CZ voor een deel gelijk in een zaak die de moeder tegen de zorgverzekeraar had aangespannen. Ook de rechter vond dat de declaraties niet aangaven waaruit de behandeling had bestaan.
Van der Meer vermoedt dat zorgverzekeraars de portemonnee niet willen trekken omdat door uit te wijken naar het buitenland het aantal behandelingen sterk zal toenemen. In de twee jaar die hij nu in Duitsland zit, heeft hij tweehonderd patiënten uit Nederland gehad, zegt hij. Dat zou voor zorgverzekeraars te behappen moeten zijn. Aan zijn prijzen hoeft het niet te liggen, zegt Van der Meer, want hij hanteert Nederlandse tarieven.
Een woordvoerder van de verzekeraar ontkent dat de weigering te maken heeft met het feit dat de behandeling in het buitenland plaatsvindt. Hij stelt dat de vage declaraties van de praktijk van Van der Meer ook in Nederland niet vergoed worden. CZ heeft al vaker afgezien van betaling van rekeningen van deze psycholoog.
Van der Meer zegt met zijn actie door te gaan tot CZ de rekeningen vergoedt. De moeder van de patiënt staat "voor 100 procent" achter de actie, stelt de kinderpsycholoog.
(Bron)

Geen opmerkingen: