dinsdag, januari 03, 2006

'Privé-gebruik computer bedreigt bedrijfsnetwerk'

AMSTERDAM - Het privé-gebruik van bedrijfscomputers door werknemers brengt grote veiligheidsrisico's met zich mee voor bedrijfsnetwerken. Wanneer een werknemer met een bedrijfslaptop thuis op internet surft, bestaat de kans dat virussen het bedrijfsnetwerk besmetten, ondanks de bescherming door een virusscanner. Daarvoor waarschuwt McAfee dinsdag.
De leverancier van onder meer virusscanners heeft onderzoek gedaan onder vijftienhonderd werknemers in zes Europese landen. Ruim een kwart van de ondervraagden gaat met een laptop van het werk thuis het internet op, meldt het bedrijf.
Daarnaast zou één op de vijf werknemers de laptop of de pc van het bedrijf door familieleden en vrienden laten gebruiken. Dit kan volgens McAfee een virusbesmetting van het volledige netwerk tot gevolg hebben, maar ook de veiligheid bedreigen van zakelijke documenten die op de computer zijn opgeslagen.
Een ander gevaar is het aansluiten van USB-sticks, mp3-spelers en digitale camera's op bedrijfscomputers. Meer dan de helft van de ondervraagden doet dit regelmatig, stelt McAfee. Deze apparaten kunnen virussen over het bedrijfsnetwerk verspreiden. Bovendien kunnen ze worden gebruikt voor diefstal van bedrijfsgegevens.
Werknemers moeten meer verantwoord omgaan met bedrijfscomputers, adviseert McAfee. "Hier moeten zij bewust van worden gemaakt." Daarnaast moeten bedrijven een systeem invoeren dat voorkomt dat externe apparaten als USB-sticks op het netwerk kunnen worden aangesloten.
(Bron)

Het kan ook andersom zijn: privé-comps bedreigd door bedrijfsbestanden. Ook niet erg prettig.

Geen opmerkingen: