maandag, juni 23, 2008

Cipiers bezorgd over situatie in Bijlmerbajes

AMSTERDAM - Cipiers van enkele torens van de Bijlmerbajes in Amsterdam zijn bezorgd over hun veiligheid. Ze schrijven dat in een brandbrief aan de lokale televisiezender AT5, zo meldde die zondag.
Gedetineerden zouden "opgefokt" zijn omdat hun dagprogramma sinds 1 juni soberder is.
"Er wordt meer verbaal geweld gebruikt en waar nodig zijn de gevangenen ook niet bang om geweld te gebruiken tegen justitiepersoneel", aldus de briefschrijvers. De situatie kan volgens hen "elk moment escaleren".
De brief is afkomstig van de cipiers van de torens Het Schouw en Demersluis. Volgens de opstellers van de brief vindt "meer dan 80 procent" van het personeel daar het programma "niet verstandig".
Begin deze maand moest het zogeheten Intern Bijstandsteam nog een einde maken aan een opstandje in Het Schouw. Enkele tientallen gevangen weigerden toen uit onvrede over het nieuwe regime terug te gaan naar hun cel.
Een woordvoerder van het ministerie van Justitie herhaalde in een reactie dat alle veranderingen in overeenstemming met de wet zijn. Hij wees erop dat de ondernemingsraad ermee heeft ingestemd.
Bovendien is er elke dag overleg om te kijken wat voor problemen het programma veroorzaakt en zal vier maanden na de invoering ervan een uitgebreide evaluatie plaatsvinden, aldus de zegsman.
Eerder uitte ook al vakbond Abvakabo FNV, die leden heeft onder het gevangenispersoneel, kritiek op de veranderingen.
De directie van de Bijlmerbajes zou de ondernemingsraad onder druk hebben gezet ermee in te stemmen.
(Bron)

Geen opmerkingen: