donderdag, juni 26, 2008

Directeur natuurpark zat achter moord gorilla's

KINSHASA - Niet rebellen of strijders, maar de directeur van het Virungapark in de Democratische Republiek Congo is verantwoordelijk voor de moord op de berggorilla's in dat park vorig jaar.
Dat staat donderdag te lezen in het nieuwe nummer van National Geographic Magazine.
De beelden van de moordpartij op de zeven gorilla's vorig jaar gingen de hele wereld over.
Het Virunga National Park was een populaire toeristische plaats, maar inmiddels niet meer door de burgeroorlogen in het gebied en de levendige illegale houtskoolhandel in het park.
Die illegale handel blijkt volgens de onderzoekers van National Geographic ook de reden voor de slachtpartij.
Paulin Ngobobo was opzichter van het zuidelijk deel van het park en probeerde de illegale houtskoolhandel een halt toe te roepen.
Zijn baas Honoré Mashagiro, directeur van het nationale park, bleek echter de spil in de handel te zijn, bevestigt de advocaat van het Congolese Instituut voor Natuurbehoud (ICCN).
Om opzichter Ngobobo in diskrediet te brengen, liet Mashagiro de gorilla's doodschieten.
"Iedereen wist dat ik onschuldig was, maar Mashagiro wilde mij voor de moorden laten opdraaien. Hij moest van mij af om door te kunnen gaan met zijn houtskoolhandeltje", aldus Ngobobo.
"Het is lastig te achterhalen wie nu precies de trekker heeft overgehaald. Maar Mashagiro heeft de moord op de gorilla's op touw gezet.
Dat staat vast", aldus de advocaat. De directeur is inmiddels opgepakt en wacht op berechting voor zowel het neerschieten van de gorilla's als de illegale houtskoolhandel.
Emmanuel de Merode, directeur van WildlifeDirect in Nairobi en gepromoveerd op de illegale handel in houtskool, was donderdag tegen het ANP iets voorzichtiger. "De rechtzaak loopt nog en Mashagiro heeft recht op een eerlijk proces", zo zei hij vanuit het hoofdkantoor van National Geographic in de Verenigde Staten.
De Merode is verantwoordelijk voor de rangers is het park. "Doordat de rebellen in het gebied zitten waar de gorilla's wonen, kunnen wij er niet in. Ze hebben aangekondigd iedere ranger die ze zien te executeren." Via mensen in de omringende dorpen, hoort De Merode hoe het gaat met de dieren.
"Dat nieuws is niet 100 procent betrouwbaar, maar als er echt een crisis was, hadden we het wel gehoord." Voor zover hij weet, is er geen nieuwe slachtpartij geweest.
(Bron)

Geen opmerkingen: