zondag, juni 22, 2008

Sportvissers roepen op geen paling meer te eten

UTRECHT - De Nederlandse sportvisfederaties gaan er bij de overheid, belanghebbenden en consumenten op aandringen geen paling meer te consumeren gezien de huidige erbarmelijke palingstand.
Dat meldt het vakblad Visserij Nieuws. In navolging van Europese regels om de aal voor uitsterving te behoeden heeft Sportvisserij Nederland ook een algehele terugzetverplichting voor hengelaars en peurders afkondigd met ingang van 1 januari 2009. Sportvissers moeten alle gevangen paling direct in hetzelfde water terugzetten.
De terugzetverplichting maakt deel uit van een groter pakket aan maatregelen om te trachten de aal te redden, zoals het verminderen van de beroepsvisserij op paling en het verbeteren van de inrichting en het beheer van het water. De terugzetverplichting wordt opgenomen in de algemene voorwaarden van de VISpas.
(Bron)

Goh, en toen dat tijden geleden al werd voorgesteld door milieumensen, werd het idee afgedaan als stom links ecogelul van nitwits die de visserij kapot wilden maken. Dan kon je wel zeggen dat er op termijn anders niks meer te vissen viel, maar dat was ook beslist niet waar. En nu dus ineens toch. Je zou bijna gaan denken dat die milieumensen niet zo heel achterlijk zijn hè?

Geen opmerkingen: