zondag, juni 22, 2008

Nederland geeft pesticidenbeleid deels uit handen

LUXEMBURG - Nederland geeft het pesticidenbeleid grotendeels uit handen. Ministers van Landbouw van de EU-landen beslissen maandag tot een meer gezamenlijke toelating van gewasbeschermingsmiddelen voor boeren en tuinders.
Nederland, dat nu een relatief streng beleid heeft, mag dan niet meer geheel zelf gewasbeschermingsmiddelen verbieden of toelaten. Als een enkel land in de zone tussen Engeland en Polen een middel toelaat op basis van EU-criteria, moet Nederland het ook goedkeuren.
De gezamenlijke werkwijze moet een einde maken aan de huidige verschillen. Die leiden ertoe dat sommige middelen verboden zijn in Nederland, maar niet in bijvoorbeeld België. Boeren en tuinders klagen daarbij over oneerlijke concurrentie.
Het voorstel van de Europese Commissie is een hamerstuk maandagmiddag bij EU-beraad in Luxemburg, na uitgebreid ambtelijk vooroverleg. Minister Gerda Verburg (Landbouw) is positief over het voorstel als het leidt tot harmonisering en minder administratieve lasten.
Ze was bevreesd dat voor sommige weinig geteelde gewassen er geen bestrijdingsmiddelen meer zouden overblijven. Maar de uiteindelijke tekst van het akkoord komt tegemoet aan Verburgs wensen, meldde ze pas aan de Tweede Kamer.
Land- en tuinbouworganisatie LTO-Nederland vreest dat de EU-criteria voor stoffen te streng zijn. "Sommige stoffen komen dan niet meer beschikbaar, onder andere tegen graanziektes", aldus een LTO-deskundige.
"Volgens schattingen daalt het aantal beschikbare stoffen met 7 à 15 procent. Wij hadden liever tevoren een onderzoek gehad naar de gevolgen."
LTO is wel positief over de Europese zone-toelating van bestrijdingsmiddelen. "Dat voorkomt prijsverschillen: in een grote markt als Duitsland zijn sommige producten goedkoper dan in Nederland."
De land- en tuinbouworganisatie is verder blij met de bescherming van weinig gebruikte middelen voor zogeheten kleine teelten: het octrooi op deze middelen is verlengd, zodat fabrikanten meer tijd krijgen om hun uitvinding terug te verdienen.
Het politiek akkoord van de ministers maandag is nog niet het definitieve besluit. Het Europees Parlement moet er later ook over beslissen. Dat kan leiden tot aanpassingen.
(Bron)

Geen opmerkingen: