dinsdag, juni 24, 2008

Steeds meer gerichte malware

AMSTERDAM - De hoeveelheid kwaadaardige software is in de eerste helft van 2008 explosief gestegen. Vooral gerichte aanvallen zijn sterk in opkomst.
Dat constateert beveiligingsbedrijf F-Secure in een halfjaarlijks rapport over veiligheid op internet. Eind 2007 detecteerde het bedrijf zo'n 500 duizend verschillende bedreigingen, maar dat aantal groeide in zes maanden tot 900 duizend.
Volgens F-Secure is daarbij vrij weinig nieuws onder de zon: het gaat vooral om nieuwe versies van reeds bestaande virussen en Trojaanse paarden.
Wel waarschuwen de onderzoekers voor de opkomst van gerichte inbraakpogingen. Cybercriminelen doen steeds meer moeite om hun slachtoffers persoonlijk te benaderen, met vaak geloofwaardige e-mails. Zo kregen in mei verschillende topmensen van Amerikaanse bedrijven op naam gestelde mailtjes die afkomstig leken van het Better Business Bureau, een organisatie die bemiddelt bij conflicten tussen bedrijven en consumenten.
Volgens de e-mail was tegen het bedrijf een klacht ingediend, die de ontvanger kon bekijken via de website. Als slachtoffers op de link in het mailtje klikten, werd hun computer besmet met software die hackers toegang gaf tot gevoelige bedrijfsinformatie.
F-Secure waarschuwt in zijn rapport dat hackers zich meer en meer richten op kwetsbaarheden in browserplugins. Met het verschijnen van nieuwe versies van onder meer Internet Explorer, Firefox en Opera zijn webbrowsers voorzien van steeds strengere beveiligingsvoorzieningen. Volgens de onderzoekers is het voor cybercriminelen daarom steeds aantrekkelijker om hun aandacht te richten op bijvoorbeeld de Flashplugin, die op de meeste computers is geïnstalleerd.
In oudere versies van Flash zijn ernstige lekken bekend, terwijl relatief weinig mensen de veiliger allerlaatste editie gebruiken.
(Bron)

Geen opmerkingen: