zaterdag, juni 28, 2008

VS kondigen sancties af tegen Zimbabwe

WASHINGTON - De Verenigde Staten leggen de "illegale" regering van Zimbabwe sancties op. President George Bush maakte die stap zaterdag bekend.
"Gezien de schaamteloze minachting van Mugabes regime voor de democratische wil van het Zimbabwaanse volk en de mensenrechten, heb ik de ministers van Buitenlandse Zaken en Financiën opdracht gegeven om sancties op te stellen tegen deze onwettige regering van Zimbabwe en zij die het steunen", aldus de verklaring van Bush.
Hij liet verder weten in de Verenigde Naties te zullen aandringen op harde actie tegen Zimbabwe waaronder een wapenembargo.
In Zimbabwe was vrijdag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen.
President Robert Mugabe verwacht zondag opnieuw te worden beëdigd als president van Zimbabwe. Dat meldden hooggeplaatste bronnen binnen het regime zaterdag. Volgens deze anonieme zegslieden koerst hij af op een "verpletterende overwinning".
De overwinning van Mugabe stond op voorhand al vast omdat hij de enige kandidaat was bij de stembusgang van vrijdag. Oppositieleider Morgan Tsvangirai had zich teruggetrokken wegens het geweld tegen zijn aanhangers.
Nederland roept alle regeringen en internationale organisaties op de uitslag van de presidentsverkiezingen in Zimbabwe niet te erkennen. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) verklaarde dat zaterdag.
"Mugabe heeft door het geweld tegen de oppositie en tegen de bevolking het morele recht verspeeld om het volk van Zimbabwe te regeren en naar buiten toe te vertegenwoordigen", aldus Verhagen.
Volgens hem waren de verkiezingen een farce en is de uitslag van nul en generlei waarde.
(Bron)

Geen opmerkingen: