woensdag, juni 25, 2008

Veel kinderen met onopgemerkt hersenletsel

Veel kinderen lopen door een val hersenletsel op, zonder dat dit wordt opgemerkt door ouders of artsen. Dit letsel kan leiden tot leer- en gedragsproblemen. Dat zegt Eric Hermans, onderzoeker bij het zorg- en kenniscentrum Vilans.
De kinderen lopen het letsel op na een klap op het hoofd, bijvoorbeeld na een ongeluk, een val in huis of een val van de schommel. Jaarlijks belanden vijftigduizend kinderen na een klap op het hoofd in het ziekenhuis. Drieduizend van hen hebben volgens Hermans waarschijnlijk hersenletsel opgelopen, maar bij een deel wordt dat pas later duidelijk.
De klap leidt niet direct tot leerproblemen of veranderingen van het gedrag. Soms komen de problemen pas tien jaar later, omdat de beschadigde hersendelen zich dan beginnen te ontwikkelen.
Hermans vindt het daarom belangrijk de kinderen na een flinke val in hun gedrag te volgen. Zo'n screening hoeft niet duur te zijn: ouders kunnen aan de hand van een lijstje symptomen, veranderingen bij hun kind bespeuren en eventueel een arts waarschuwen. Daarmee kunnen problemen op latere leeftijd worden voorkomen.
De onderzoeker denkt overigens dat zijn schatting aan de krappe kant is. Niet alle kinderen die op hun hoofd vallen, komen in het ziekenhuis terecht en dus valt een grote groep buiten de schatting.
(Bron)

Geen opmerkingen: