EU en VS bijna klaar met privacyakkoord
NEW YORK - De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn bijna klaar met een juridisch akkoord waardoor veiligheidsdiensten gegevens kunnen raadplegen van elkaars burgers, zoals uitgaven met creditcards en internetgedrag.
Dat blijkt uit een uitgelekt intern document van een Europees-Amerikaanse overleggroep. Het beoogde akkoord moet de huidige juridische problemen oplossen voor veiligheidsdiensten.
De Amerikaanse geheime dienst stuitte eerder op de strengere Europese privacyregels toen de dienst Europese bankgegevens opeiste.
De VS en EU hadden ook een conflict toen de VS vele gegevens wilde hebben van elke vliegtuigpassagier op weg naar het Amerikaans luchtruim.
Volgens het document zijn er nog slechts enkele twistpunten voor het akkoord. Zo wil de EU dat Europeanen ook in de VS beroep kunnen instellen tegen foute vermelding als bijvoorbeeld terrorrist.
"De EU-kant staat erop dat elk individu in de EU recht heeft op beroep bij een onpartijdige en onafhankelijk tribunaal ongeacht nationaliteit en woonplaats, terwijl de VS erkent dat sommige wetten mensen van de eigen nationaliteit anders behandelen", aldus het rapport.
Ook de reikwijdte is nog niet afgebakend. De EU-diensten mogen de gegevens gebruiken om criminele feiten te voorkomen en te vervolgen, de VS mogen dat ook doen voor niet-criminele feiten.
Europarlementlid Sophie in 't Veld (D66), specialist in privacy, maakt zich grote zorgen. Ze ziet veel te weinig bescherming van de privacy: "Dit heeft verstrekkende gevolgen. Hiermee gaan de sluizen open. De diensten kunnen dan vrijelijk gegevens uitwisselen over ons."
De D66-ster meent dat het voor burgers praktisch onmogelijk is om beroep in te stellen tegen foute vermelding als bijvoorbeeld terrorist.
Ze doet momenteel zelf een poging haar gegevens in te zien. Dat kost haar nu al driekwart jaar en veel overleg met een Amerikaanse advocaat, alleen om een verzoek op te stellen. In 't Veld laakt de bijna geruisloze invoering van het akkoord.
"Minister Hirsch Ballin van Justitie spreekt steeds sussende woorden. Dat het nog niet zover is. Maar het is glashelder: de Amerikanen zijn klaar om te tekenen, alleen de EU moet nog een akkoord van de lidstaten krijgen."
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten