dinsdag, juni 24, 2008

Kamer wil een derde minder overlast Awacs

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat in Limburg de overlast van de Awacs, de NAVO-radarvliegtuigen, met een derde omlaag gaat. Dat kan door het aantal vliegbewegingen op het vliegveld Geilenkirchen te verminderen.
Een voorstel van de VVD om de regering aan te sporen zich hiervoor in te spannen, kreeg dinsdag unaniem steun in de Kamer.
De Awacs veroorzaken veel lawaai en verontreiniging in het zuiden van Limburg. De Kamer dringt al tijden aan op een vermindering van de overlast, vooral in de gemeente Onderbanken.
Het kabinet overlegde hierover meermalen met de NAVO. Maar omdat er nog geen zicht op is dat de NAVO de oude, lawaaiige motoren van de vliegtuigen gaat vervangen, wil de Kamer dat er snel minder vluchten plaatsvinden.
Het kabinet had zelf al enkele opties aangegeven hoe dat is te bereiken. Zo kunnen piloten meer gebruik maken van vluchtsimulatoren om te trainen, kunnen aanvliegroutes veranderen en minder vrachtvluchten het vliegveld aandoen.
Daarvoor zijn afspraken met andere landen nodig.
De PvdA had de motie opgesteld maar wilde die na toezeggingen van de minister aanhouden. VVD-Kamerlid Helma Neppérus vond de toezegging echter te vaag zodat ze de motie overnam, samen met CDA-Kamerlid Ger Koopmans.
De PvdA stemde dinsdag wel voor het voorstel.
Onlangs kondigde de NAVO wel aan een onderzoek uit te voeren naar de overlast van de Awacs-vliegtuigen voor de bewoners. Maar Neppérus vindt dat dit te lang duurt en wil sneller resultaat zien.
(Bron)

Geen opmerkingen: