dinsdag, oktober 13, 2009

Acht jaar cel geëist voor omvangrijke mensenhandel

ZWOLLE - Tegen tien verdachten van grootschalige mensenhandel van Nigeriaanse minderjarige asielzoekers zijn dinsdag in de rechtbank in Zwolle straffen tot acht jaar cel geëist.
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) maakte een goed georganiseerde bende tientallen slachtoffers.
De twee hoofdverdachten in de zogenoemde Koolviszaak, de 39-jarige Gilbert E. en de 45-jarige Solomon O., hoorden elk acht jaar cel eisen. Tegen de vrouw van Solomon, Vera E.O., is vier jaar gevangenisstraf geëist.
De bende ronselde kwetsbare, minderjarige meisjes in Nigeria. Met gebruik van een voodoo-ritueel beloofden ze een schuld terug te betalen.
De slachtoffers werden vervolgens overgebracht naar Nederland omdat de bende wist dat ze hier in open centra terecht zouden komen, aldus het OM.
Van daaruit werden de meisjes vrij eenvoudig opgepikt en naar Italië en Spanje gebracht, waar ze als prostituee moesten werken.
De bende kwam pas in beeld nadat in 2006 onderzoeken van meerdere regionale korpsen werden samengevoegd tot 'Koolvis'. Gepoogd is 140 slachtoffers te traceren.
De meesten blijven onvindbaar. De angst voor de bendeleden is groot, bleek onder meer deze en vorige week in de rechtszaal. Getuigen werden achter schermen gehoord maar durfden amper hardop te spreken.
Familieleden in Nigeria moesten door hun verklaringen regelmatig vluchten. ''De angst was op hun gezichten af te lezen'', aldus officier van justitie Gert Veurink.
Tijdens eerdere zittingen was veel aandacht voor predikant Moses Alagbe. Hij bad op verzoek van politie en justitie in een Groningse kerk met de mogelijke slachtoffers om hen zo te helpen van de voodoo-vloek af te komen.
''De wil van de meisjes werd door de dreiging met voodoo in zodanige mate beïnvloed dat zij daardoor niet meer in staat waren een keuze voor zichzelf te maken en enige weerstand te bieden'', zei aanklager Lars Stempher.
Advocaten stelden onder meer vragen bij een lijst met potentiële daders die de priester zou hebben opgesteld.
Volgens het OM was de dominee niet gevraagd die aantekeningen te maken en is er in het onderzoek niets mee gedaan.
Mede op basis van tapgesprekken en verklaringen achtte het OM de mensenhandel van 28 personen bewezen.
Tegen de overige verdachten zijn straffen van een, twee en drie jaar geëist. Voor één verdachte is vrijspraak gevraagd. Donderdag komt de verdediging aan het woord.
(Bron)

Geen opmerkingen: