maandag, oktober 12, 2009

PvdA wil korting geven aan lagere inkomens na erfenis

DEN HAAG - De PvdA wil mensen die een erfenis krijgen en verder geen eigen vermogen hebben, een korting geven van 1000 euro op de erfenisbelasting.
Op die manier hoopt de partij vooral lage- en middeninkomens tegemoet te komen die verder geen vermogen hebben waarover ze belasting moeten betalen maar die wel van bijvoorbeeld een overleden familielid een flink bedrag kunnen erven.
Het PvdA-Tweede Kamerlid Mei Li Vos zal het voorstel maandag doen als het parlement de plannen van staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiƫn) bespreekt voor lagere tarieven in de successiebelasting en vereenvoudiging van het stelstel.
De plannen moeten betaald worden door geld op te sporen dat door Nederlanders is weggesluisd naar belastingparadijzen.
Coalitiepartij PvdA bepleitte eerder dat rijken na een erfenis zwaarder belast zouden worden dan lagere inkomens, maar vooralsnog blijken voorstellen daarvoor onuitvoerbaar.
Coalitiegenoot CDA maakt zich er maandag sterk voor dat ouders en grootouders die van hun kinderen erven een hogere vrijstelling krijgen, net zoals die voor broers en zussen.
Oppositiepartij SP wil dat mensen die een erfenis van minder dan 60.000 euro krijgen, hierover geen belasting hoeven te betalen. Volgens het Kamerlid Farshad Bashir zijn de plannen van De Jager nu vooral voordelig voor mensen die hele grote erfenissen krijgen. ''Terwijl er voor gewone mensen met een kleine erfenis vrijwel niets verandert.''
In het voorstel van de SP betalen kinderen en kleinkinderen pas successierechten als ze meer erven dan 60.000 euro, terwijl het kabinet dit wil doen vanaf 19.000 euro.
De VVD presenteerde eerder al voorstellen voor aanpassing van de 'sterftax'. De liberalen bepleitten een halvering van het successierecht en op termijn een volledige afschaffing. Volgens de VVD gaat het om de oneerlijkste belasting van allemaal.
(Bron)

Geen opmerkingen: