vrijdag, oktober 16, 2009

Amerikaans leger test op afstand bestuurbaar insect

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben in opdracht van het Pentagon enkele kevers zo gemodificeerd dat de insecten op afstand zijn te besturen door mensen.
De onderzoekers van de universiteit van Californie implanteerden een microbatterij in het lichaam van de insecten met een elektronisch systeem dat de zenuwen en spieren via het brein kon aansturen.
Vervolgens slaagden de wetenschappers er in om de kevers te laten opstijgen, vliegen en landen met behulp van een laptop of joystick (zie filmpje hieronder). Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Physorg.com.
Bij het experiment werden kevers uit Kameroen gebruikt, die in sommige gevallen meer dan 20 centimeter lang waren.
Het project wordt gesponsord door het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Volgens hoofdonderzoeker Hirotaka Sato is het voor het eerst dat een vliegend insect op afstand kan worden bestuurd door mensen.
Hij hoopt dat de gemodificeerde kevers in de toekomst kunnen worden gebruikt om moeilijk bereikbare gebieden te verkennen bij legeroperaties.
De Britse professor in de robotica Noel Sharkley spreekt op BBC News echter de verwachting uit dat het nog wel even zal duren voordat op afstand bestuurbare kevers kunnen worden ingezet als spionagemiddel. De insecten zouden dan nog meer elektronica met zich mee moeten dragen.
“Zelfs bij deze grote kevers kun je alleen de elektronica implanteren om ze te besturen”, aldus Sharkley. “Om van nut te zijn voor militaire doeleinden moet je ze ook uitrusten met bijvoorbeeld een GPS-chip, maar daar is nu gewoon geen ruimte voor.”
In theorie is het volgens de Britse deskundige wel mogelijk om de insecten om te bouwen tot moordwapens. “Je zou het insect kunnen voorzien van chemische of biologische wapens, zodat je er iemand mee kunt vermoorden”, aldus Sharkley. “Maar dat zou onder de huidige oorlogswetten illegaal zijn.”
(Bron)

En iedereen weet dat oorlogsvoerenden zich strikt aan alle wetten houden.

Geen opmerkingen: