donderdag, oktober 15, 2009

Diarree doodt 1,5 miljoen kinderen per jaar

AMSTERDAM - Elk jaar overlijden in ontwikkelingslanden 1,5 miljoen kinderen aan diarree, terwijl dit zonder al te veel kosten is te vermijden. Dat zeggen Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties.
Bijna driekwart van alle sterfgevallen onder kinderen tot 5 jaar door diarree doen zich voor in slechts vijftien landen: Afghanistan, Angola, Bangladesh, Burkina Faso, China, Congo, Ethiopiƫ, India, Kenia, Mali, Niger, Nigeria, Pakistan, Tanzania en Uganda.
Acute diarree kan snel tot uitdroging leiden, wat bij jonge kinderen levensbedreigend kan zijn. De buikloop kan relatief eenvoudig worden bestreden, door toediening van vloeistof en innemen van zinktabletten.
Ook is er een actieprogramma om besmetting en verspreiding te voorkomen, zoals inenting tegen mazelen en rotavirus, borstvoeding en toediening van vitamine-A supplementen, handenwassen met zeep, verbeterde watervoorziening en bevorderen van riolering en waterzuivering.
De WHO roept hulporganisaties en regeringen op samen te werken om deze plannen uit te voeren.
(Bron)

Nou ga ik een hele cynische opmerking maken. Stel dat al die kinderen in leven blijven - wie zorgt er dan voor dat ze te eten hebben, later ook toegang hebben tot betaalbare goede zorg, dat ze werk kunnen vinden?

Geen opmerkingen: