dinsdag, oktober 13, 2009

Binnenvetters zijn ongezonder

TILBURG - Patiënten met hartfalen die veel negatieve gedachten hebben en die niet uiten, hebben meer gezondheidsproblemen. Niet alleen de persoonlijkheid van die binnenvetters heeft invloed op hun stemming, ook het karakter van hun partner speelt een grote rol.
Dat is de conclusie van Aline Pelle, die vrijdag aan de Universiteit van Tilburg promoveert op haar onderzoek.
Pelle onderzocht patiënten met een zogenaamde Type D-persoonlijkheid. Deze mensen hebben veel negatieve emoties, maar uiten ze niet uit angst voor afwijzing door anderen.
De promovenda kwam tot de conclusie dat veel negatievelingen bij klachten van hartfalen niet naar een arts of een gespecialiseerde verpleegkundige stappen.
''Hierdoor hadden zij een zes keer grotere kans op een verslechterende gezondheidstoestand dan normale hartpatiënten'', aldus Pelle.
Ze noemt de houding van van de binnenvetters paradoxaal. Ze hebben gezondheidsproblemen en zouden die kunnen laten behandelen, maar ze doen dat niet. Het is mogelijk dat ze zo in een vicieuze cirkel terechtkomen, zegt Pelle. Meer klachten, meer tobben.
''Als ze niet met hun klachten naar de arts gaan, krijgen ze die op den duur dubbel en dwars terug'', voorspelt de onderzoekster.
Opvallende uitkomst van haar onderzoek is de rol van de partner van de patiënt. Vooral de combinatie van persoonlijkheidseigenschappen blijkt van belang.
Type D-personen die een relatie hebben met iemand met een ander persoonlijkheidstype, hebben doorgaans geen best huwelijk. De relatie is zelfs slechter dan die tussen twee Type D-persoonlijkheden.
Overigens is er volgens Pelle geen direct verband tussen de Type D-mens en een grotere kans op overlijden door hartfalen. Ze weerlegt daarmee eerdere onderzoeken die dat wel beweren.
(Bron)

Geen opmerkingen: