AIVD waarschuwt voor asielactivisme
ZOETERMEER - Inlichtingendienst AIVD waarschuwt voor de toename van extremistisch geweld door tegenstanders van het opsluiten en uitzetten van vreemdelingen.
Deze kleine groep mensen verzet zich op radicale wijze tegen het asiel- en vreemdelingenbeleid van de Nederlandse regering.
De inlichtingen- en veiligheidsdienst nam de afgelopen jaren steeds meer incidenten waar en de aard wordt steeds radicaler en agressiever, constateert de dienst na onderzoek.
Niet alleen de direct betrokken instanties zoals de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), de Dienst Justitiƫle Inrichtingen (DJI) en bijvoorbeeld gemeenteraden zijn doelwit van de extremisten.
Zelfs ontwerpers en bouwers van asielcentra worden op de korrel genomen. Iedereen die op een of andere manier betrokken kan zijn bij het asielbeleid, is een potentieel doelwit, aldus de AIVD.
De extremisten maken zich schuldig aan brandstichting, bekladdingen en bedreiging. Slachtoffer van deze intimidatie zijn mensen, zoals wethouders of directeuren van bijvoorbeeld bouwbedrijven.
Ook het bedrijf dat toiletpapier aan justitie levert en de drukkerij die voor het ministrie werkt, zijn doelwit geweest. Dit jaar zijn er al drie zogenoemde 'huisbezoeken' geweest. Daarbij worden bijvoorbeeld huizen en auto's beklad en beschadigd van directeuren van in de ogen van de extremisten 'foute bedrijven'.
In februari kreeg de directeur van EGM architecten uit Rotterdam zo'n 'huisbezoek'. Zijn woning werd beklad en zijn autobanden werden vernield.
Op Rotterdam Airport legden radicalen in augustus een bouwkeet op Rotterdam Airport in de as. Een actiegroep die zich Anarchist Fire noemt, claimde de brandstichting. Het terrein rond de keet is bestemd voor de bouw van een nieuw detentiecentrum voor asielzoekers.
''Bedrijven die zijn betrokken bij de planning, het ontwerp, de bouw en exploitatie van het detentiecentrum maken winst over de ruggen van mensen die er worden opgesloten om gedeporteerd te worden'', meldde de actiegroep.
De AIVD vreest dat dit niet de laatste brandstichting zal zijn. Het gaat om enkele cellen, kleine groepjes van enkele personen, die de radicale acties uitvoeren. Die aanvallen lijken veel op die van extremistische dierenrechtenactivisten.
Hoeveel radicalen er precies achter de acties zitten, is niet duidelijk. Tot nu toe kon er namelijk nog geen extremist worden gepakt.
De inlichtingendienst heeft inmiddels met justitie (IND en DJI) en de marechaussee overlegd waar ze in de toekomst rekening mee moeten houden. Ook is gesproken over te nemen maatregelen die daaruit voortvloeien.
(Bron)
Die actiegroep heeft wel gelijk, maar de middelen zijn natuurlijk nogal grof.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten