donderdag, oktober 15, 2009

Tweede Kamer neemt antikraakwet aan

DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft de antikraakwet van CDA, VVD en ChristenUnie donderdag aangenomen. Meteen toen dat duidelijk werd, brak er een enorm tumult los op de publieke tribune.
Kamervoorzitter Gerdi Verbeet schorste de vergadering.
De PVV hielp het voorstel voor een kraakverbod aan een meerderheid. De fractie toonde zich vorige week al voorstander, maar maakte woensdagavond nog een voorbehoud.
Bepaalde amendementen moesten worden afgewezen. Donderdag kon de partij zich dan toch vinden in wat ze ziet als een 'grote overwinning voor het eigendomsrecht'.
De partij was tijdens de eerste behandeling van het plan, enige weken geleden, nog ontevreden over de hoogte van de voorgestelde straffen. De indieners kwamen daarop met de verhoogde maximale straf van een jaar wegens kraken, in plaats van de voorgenomen vier maanden.
Ze verdubbelden tevens de straf voor huisvredebreuk naar een jaar. Ook de straf voor kraken met intimidatie of geweld is verdubbeld tot maximaal twee jaar.
Wanneer krakers in groepsverband opereren én geweld gebruiken, kan de celstraf volgens de indieners oplopen tot twee jaar en acht maanden. Ook kunnen krakers worden aangehouden als ze niet op heterdaad zijn betrapt.
Boze en teleurgestelde krakers hebben donderdagavond de vergadering van de Tweede Kamer verstoord. Toen bleek dat het wetsvoorstel een Kamermeerderheid krijgt, stonden de krakers op de publieke tribune op en scandeerden: ''Kraken gaat door!''
Personeel van de Tweede Kamer en politieagenten dirigeerden de krakers uit het gebouw. De meeste demonstranten verlieten uit eigen beweging de vergaderzaal.
Kamervoorzitter Gerdi Verbeet besloot direct de vergadering te onderbreken. De Tweede Kamerleden vertrokken na een dringend verzoek van Verbeet ook uit de plenaire vergaderzaal.
De Nederlandse Woonbond vindt dat mensen die leegstaande panden bewonen om kraken tegen te gaan (antikraak), meer wettelijke bescherming verdienen. Dat liet de belangenclub voor huurders donderdag weten nadat de antikraakwet werd aangenomen.
Volgens de Woonbond moet er een minimale opzegtermijn komen, en regels die verhinderen dat eigenaars onaangekondigd komen controleren. Ook de gevraagde gebruiksvergoeding moet aan banden worden gelegd, vindt de Woonbond.
(Bron)

Dit is dus een wet die iets verbiedt dat al aangepakt kon worden. En dan hogen ze de straf nog wat op zodat de PVV mee kan doen. Hufterige wet, hufterige manier van doen.

Geen opmerkingen: