vrijdag, oktober 16, 2009

Nederlanders voelen zich schuldig over weggegooid eten

AMSTERDAM – Een op de drie Nederlanders gooit een paar keer per week eten weg (34 procent), nog eens een kwart (27 procent) doet dat enkele keren per twee weken. Dat is gebleken uit onderzoek van Ruigrok Netpanel, in opdracht van Unilever.
Het onderzoek werd gehouden ter gelegenheid van de Nationale Soepdag en richtte zich met name op de kennis en mening van Nederlanders over voedsel en voedselproblematiek. Het weggooien van eten wordt in die zin steeds meer gezien als een belangrijke bijdrage aan het mondiale voedseltekort.
Ondanks dat veel Nederlanders geregeld eten weggooien doet men dat niet gevoelloos. Ruim de helft (59 procent) van de mensen zegt last te hebben van schuldgevoelens wanneer de restjes in de prullenbak belanden. Nog eens een op de drie (36 procent) geeft aan dat zij meer eten weggooien dan zij zouden willen.
Volgens de onderzoekers zou het chronische eetoverschot te maken hebben met een gevoel van goed gastheerschap, want voor het leeuwendeel van de ondervraagden (81 procent) gaat dit eerder samen met te veel dan met te weinig eten.
De meerderheid (57 procent) heeft ’t liefst ook altijd iets te eten in huis voor onverwachte gasten. Bijna vier op de tien Nederlanders (38 procent) laten zich sowieso verleiden om meer eten te kopen dan men van tevoren had gepland. Dit geldt echter sterker voor vrouwen (45 procent) dan voor mannen (32 procent).
Ruigrok Netpanel voerde het onderzoek uit onder 881 respondenten tussen 18 en 65 jaar. De steekproef is na weging representatief voor de doelgroep wat betreft geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.
(Bron)

Geen opmerkingen: