dinsdag, maart 16, 2010

'Andere hersenen bij slechte slapers'

AMSTERDAM - Vijftigplussers met chronische slaapproblemen hebben andere hersenen dan uitgeslapen volwassenen. Dat blijkt uit een onderzoek van Ellemarije Altena, waarop zij woensdag promoveert aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Maar de senioren doen het ondanks hun slaapgebrek prima. Zij blijken over te schakelen naar een voortdurende vorm van lichte stress, waardoor zij zelfs beter presteren dan 's nachts doorsnurkende leeftijdsgenoten.
Uit haar onderzoek blijkt dat de hersenen van mensen met slaapproblemen niet alleen anders functioneren, maar er ook anders uitzien.
De grijze stof in bepaalde hersengebieden heeft een verminderde dichtheid. Hoe erger de slapeloosheid, hoe lager de dichtheid van de gebieden. Dat kan erop wijzen dat de afwijkingen in de grijze stof een verhoogd risico op slapeloosheid veroorzaken.
Haar onderzoek toont aan waar afwijkingen zitten in het functioneren van de patiƫnten en hoe de hersenstructuur afwijkt van hersenen van doorslapers. Op die manier is het mogelijk eerder een diagnose te stellen en een behandelplan op te zetten.
(Bron)

Geen opmerkingen: