vrijdag, maart 19, 2010

'Octopussen reageren alleen op HD-televisie'

AMSTERDAM – Octopussen reageren alleen op televisiebeelden van andere dieren als die beelden in HD-kwaliteit worden uitgezonden. Dat hebben Australische wetenschappers ontdekt.
De onderzoekers van Macquarie University in Sydney lieten enkele octopussen rondzwemmen in een tank waarin een televisiescherm was bevestigd.
Op het scherm werden beelden getoond van prooidieren, zoals een krab. Maar er verschenen ook andere octopussen op de televisie.
Wetenschappers proberen langer om het gedrag van octopussen te bestuderen door ze bloot te stellen aan beelden van andere dieren. Maar bij eerdere experimenten reageerden octopussen nooit op televisiebeelden.
Deze keer werden de video’s daarom in HD-kwaliteit uitgezonden. En dat bleek te helpen. De octopussen vertoonden duidelijke reacties op de beelden. De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Biology.
Volgens de onderzoekers zijn gewone televisiebeelden niet overtuigend genoeg voor de dieren. Met behulp van HD-televisie is het echter wel mogelijk om de reacties van octopussen op andere dieren te bestuderen.
“We hebben nu eindelijk een methode ontwikkeld om videobeelden te tonen aan een octopus”, verklaart hoofdonderzoekster Renata Pronk op BBC News. “Tot nu toe was de technologie van televisies gewoon nog niet goed genoeg voor het relatief goed ontwikkelde zicht van de octopus.”
Overigens reageerden de octopussen de ene keer veel heftiger op beelden van de dieren, dan de andere keer. Volgens de wetenschappers suggereert dat gedrag dat de persoonlijkheid van octopussen sterk kan variëren op verschillende momenten van de dag.
(Bron)

Geen opmerkingen: