vrijdag, maart 19, 2010

‘Mug kan dienen als vliegende vaccinatiespuit’

AMSTERDAM – Japanse wetenschappers hebben een mug gekweekt die een vaccin produceert tegen een schadelijke parasiet.
Onderzoekers van Jichi Medical University in Japan hebben een mug genetisch zo gemanipuleerd dat het dier een vaccin tegen Leishmania produceert in zijn speeksel. Leishmania is een parasiet die wordt verspreid door zandvliegen een huidziekte kan veroorzaken bij mensen.
De genetisch gemanipuleerde mug kan zijn vaccin volgens de wetenschappers in de bloedbaan van mensen of dieren spuiten. Muizen die werden gebeten door het insect ontwikkelden een resistentie tegen Leishmania.
De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Insect Molecular Biology.
De genetisch gemanipuleerde muggen kunnen in theorie worden gebruikt als ‘vliegende vaccinatiespuit’. “Door een beet van de muggen wordt het immuunsysteem geactiveerd, net als bij een gewone vaccinatie maar zonder pijn en kosten”, verklaart hoofdonderzoeker Shigeto Yoshida in de Britse krant The Daily Telegraph.
De wetenschapper hoopt uiteindelijk een mug te kweken die een vaccin tegen malaria produceert. “Een constante blootstelling aan dat soort muggenbeten zou ervoor kunnen zorgen dat mensen hun leven lang immuun blijven. Muggen zouden dan niet langer een plaag zijn, hun aanwezigheid zou juist een voordeel zijn”, aldus Yoshida.
Zijn toekomstvisie lijkt echter nog niet realistisch. Zo bestaat er nog geen goed vaccin tegen malaria.
Ook zijn er volgens de wetenschappers ethische obstakels tegen 'vliegende vaccinatiespuiten'. Mensen die religieuze bezwaren hebben tegen inenting, zouden toch door de muggen kunnen worden gebeten.
(Bron)

Maar krijg je bij zo'n steek genoeg vaccin binnen?

Geen opmerkingen: