donderdag, maart 18, 2010

China wil HSL naar Europa

AMSTERDAM – De Chinese regering wil een nieuw netwerk voor hogesnelheidslijnen bouwen naar onder meer Europa. Als de plannen doorgaan, zal een reisje van Londen naar Peking nog slechts twee dagen duren.
Het is de bedoeling dat het nieuwe netwerk voor hogesnelheidstreinen drie spoorwegen krijgt. Eén lijn moet China via Rusland met Duitsland verbinden.
Een tweede spoorlijn verbindt China met met Groot-Brittannië via de Kanaaltunnel en een derde verbinding loopt van China naar Singapore.
De gemiddelde snelheid van de treinen moet rond de 320 kilometer per uur komen te liggen. Er zullen niet alleen passagiers worden vervoerd, maar waarschijnlijk ook goederen. Dat meldt nieuwssite Physorg.com.
Als alles volgens de planning verloopt, moeten de eerste treinen over tien jaar binnen twee dagen van Londen naar China rijden. Volgens Wang Mengshu, een van onderzoeksleider van het project, zijn er al onderhandelingen begonnen met 17 landen over de bouw van het nieuwe spoor.
Voorlopig lijkt de financiering van het project het grootste probleem. Maar volgens Wang kunnen delen van de spoorlijn ook in natura worden betaald door de deelnemende landen.
Zo zou het spoor door Myanmar kunnen worden gefinancieerd, omdat de regering van het land grote hoeveelheden van de schaarse grondstof lithium beschikbaar stelt aan China.
(Bron)

Geen opmerkingen: