donderdag, maart 18, 2010

Buxustuin Het Loo gaat dood aan schimmel

APELDOORN - De beroemde buxustuin van Paleis Het Loo in Apeldoorn gaat dood. De buxusstruiken zijn getroffen door een uit Engeland afkomstige schimmel die de struikjes laat verdrogen en afsterven.
De tuindienst van Het Loo is druk aan het experimenteren met buxusvariëteiten die mogelijk bestand zijn tegen de schimmelziekte, zodat de grootste baroktuin van Nederland in de komende jaren stapsgewijs opnieuw kan worden aangeplant.
Dat heeft een woordvoerster van Het Loo donderdag bevestigd. Het museumpaleis is niet blij met de verdorrende en bruine struiken nu het toeristenseizoen over enkele weken van start gaat.
De tuinen van Het Loo, aangelegd naar het voorbeeld van het Franse Versailles, zijn een belangrijke publiekstrekker.
In totaal 27 kilometer aan buxushaag vormt geometrische patronen en scheidt bloemperken.
De schimmel cylindrocladium is volgens adjunct-directeur Paul da Sonneville van Het Loo twee jaar geleden meegekomen naar Nederland met buxusstruiken uit Engeland.
De schimmel verspreidt zich niet alleen via de planten, maar ook ondergronds. Toen er vorige zomer een wlkbreuk boven Het Loo losbarstte, zijn sporen van de schimmel over alle niveau's van de hoftuin gespoeld.
Om de buxus zo groen mogelijk te houden, bespuiten tuinlieden van Het Loo de hele tuin minimaal eenmaal per week met een bestrijdingsmiddel.
Als het regent is dat vaker nodig. De spuitbeurten kosten volgens de adjunct-directeur enkele duizenden euro's per week. Wat het vervangen van 27 kilometer buxus gaat kosten, kan hij nog niet zeggen.
In het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Frankrijk en in de tuinen van Schloss Schönbrunn in Wenen in Oostenrijk heeft de schimmel toegeslagen.
Overal in Europa zijn tuinbeheerders samen met wetenschappers op zoek naar een resistente soort buxus, aldus Da Sonneville. De tuinbezitters onderhouden daarover intensief contact.
Als een schimmelbestendige soort niet wordt gevonden, zal uiteindelijk alle buxus vervangen moeten worden door een andere plant die in vorm gesnoeid kan worden.
Het Loo gaat de stervende buxus uiterlijk over twee jaar in fasen vervangen.
(Bron)

Het risico van een monocultuur.

Geen opmerkingen: