dinsdag, maart 16, 2010

BNN mag geen partij beginnen

AMSTERDAM - Jongerenomroep BNN mag geen politieke partij beginnen. Het Commissariaat voor de Media houdt ernstig rekening met een 1-aprilgrap, maar wijst er dinsdag voor de zekerheid op dat omroepen volgens de wet geen politieke partij mogen oprichten.
Als omroepen dat wel zouden mogen, zou de politiek uiteindelijk kunnen bepalen wat er op televisie komt en dat is niet de bedoeling.
Ook zouden partijen zonder omroep dan in het nadeel zijn.
Omroepen moeten al hun nevenactiviteiten bij het commissariaat ter goedkeuring voorleggen. BNN heeft nog geen goedkeuring gevraagd voor het oprichten van de partij, Lijst 0 genaamd.
Het commissariaat kan ingrijpen als BNN een partij probeert op te richten zonder toestemming te vragen. BNN kondigde de oprichting van de jongerenpartij maandag aan.
Een woordvoerster van BNN is het niet eens met de lezing van de toezichthouder dat Lijst 0 een neventaak is.
''Wij beschouwen het opzetten van de politieke partij als een wezenlijk onderdeel van het tv-programma. En het maken van tv-programma's is onze hoofdtaak.''
Voorafgaand aan het maken van programma's mag het commissariaat er nog geen oordeel over vellen.
Daarom denkt de jongerenomroep dat de programma-opzet van Lijst 0 wel door kan gaan. Juristen moeten gaan uitzoeken hoe dat kan, zegt de BNN-woordvoerster.
(Bron)

Geen opmerkingen: