Forse boetes bij woonfraude Amsterdam
AMSTERDAM - Amsterdammers die een sociale huurwoning illegaal doorverhuren, moeten voortaan hun sleutel inleveren en een boete van drieduizend tot 18.500 euro betalen.
De gemeente en de woningcorporaties willen hiermee de illegale doorverhuur terugdringen.
De maatregel wordt sinds 1 januari al ingezet op de particuliere woningmarkt voor woningen met een huur tot 548 euro. En vanaf woensdag dus ook bij corporatiewoningen.
Met zo'n krappe woningmarkt moet je alles op alles zetten om woonfraude te bestrijden", stellen de corporaties Eigen Haard en De Key. "Illegale onderhuur staat niet alleen een rechtvaardige woonruimteverdeling in de weg, het trekt ook vaak criminaliteit en overlast aan."
Wethouder volkshuisvesting Hans Gerson hoopt dat andere corporaties volgen. "Corporatiewoningen moeten terechtkomen bij mensen die er recht op hebben en het langst wachten."
De woningcorporatie en de gemeente gaan samen verdachte woonadressen bezoeken. Als sprake is van doorverhuur, ontbindt de corporatie het huurcontract en legt de gemeente een boete op.
De boete bedraagt twaalfduizend euro als de woning met winst is doorverhuurd en drieduizend euro als de doorverhuurder de woning tegen de officiële prijs heeft doorverhuurd. Een onderhuurder krijgt een boete van 340 euro als hij zonder huisvestingsvergunning in de woning woont. De diverse boetes worden verhoogd als sprake is van herhaling.
Vorig jaar werd in Amsterdam bij 1768 woningen woonfraude geconstateerd of een onrechtmatige huursituatie beëindigd. In totaal wist de gemeente bij 520 sociale en 411 particuliere huurwoningen de fraude of onrechtmatige situatie te stoppen. De Amsterdamse corporaties hebben daarnaast 837 gevallen van onrechtmatige bewoning beëindigd.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten