woensdag, maart 17, 2010

'Designerkleding gevaarlijk en van waardeloze kwaliteit'

AMSTERDAM – Designerkleding zit bij tijden niet alleen bijzonder slecht in elkaar, in enkele gevallen waren de luxe-items zelfs schadelijk voor de gezondheid. Dat is wat inspecteurs in de Chinese provincie Zhejiang ontdekt hebben.
De kleding in kwestie was overigens niet in China gemaakt, maar afkomstig uit landen als Italië, Frankrijk, Turkije, India en Vietnam.
Onder de merken onder meer Versace, Hermès, Paul & Shark, Dolce & Gabbana en Hugo Boss.
Shen Yan, één van de woordvoerders van het bureau dat het onderzoek naar de merkkleding uitvoerde, zegt dat de uitspraken gedaan worden op basis van steekproeven.
Monsters uit veel verschillende warenhuizen en designerboetiekjes, in de drie rijkste steden van de provincie, werden in een laboratorium door de mangel gehaald. Op basis hiervan werd vastgesteld dat 60 procent van de kleding armoedig in elkaar zat.
Ook stuitten de controleurs op problemen met labels. Cao Lei, een woordvoerder van Hermès, laat bijvoorbeeld aan The Telegraph weten dat ze gewezen zijn op een ‘fout bij het labelen’. Wat er precies op het kaartje stond dat achteraf onjuist bleek is niet bekendgemaakt, maar de zegsvrouwe van het luxemerk laat weten dat aan het probleem gewerkt wordt.
Een ander probleem van de designeroutfits was het schadelijke effect ervan op de gezondheid. Dit zou onder meer het resultaat zijn van gifstoffen, als formaldehyde, die in de kleding verwerkt waren. Formaldehyde kan huid- en oogirritaties, allergieën en zelfs kanker veroorzaken.
Naast Hermès wilden geen van de modehuizen reageren op de aantijgingen. Allemaal hebben zij boetes gekregen en zijn ze gevraagd de gewraakte items uit de winkels te verwijderen.
De vraag is echter of zij dit ook zullen doen: omdat zij niet geregistreerd staan als Chinese bedrijven, blijft aansprakelijkheid in dat land uit.
(Bron)

Geen opmerkingen: