donderdag, maart 18, 2010

Handelsverbod blauwvintonijn afgewezen

DOHA/ZEIST - De deelnemers aan de driejaarlijkse Cites-conferentie in Doha hebben donderdag een verbod op de handel in blauwvintonijn afgewezen. Dat heeft de woordvoerster van het Wereld Natuur Fonds in Nederland laten weten.
De extreme overbevissing van de vis bedreigt de soort in zijn voortbestaan. De EU en de Verenigde Staten steunden een verbod, maar Japan was fel tegen.
Het voorstel van Monaco is afgewezen met 68 stemmen tegen en slechts twintig voor. Ook het voorstel van de EU, dat een minder strikt alternatief was voor het voorstel van Monaco, is weggestemd.
De Zuid-Europese vissers verkopen de vangsten voor 80 procent aan Japan voor verwerking in de meest luxe en dure sushi's.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft laten weten enorm teleurgesteld te zijn. Volgens WNF-adviseur Lonneke Bakker, die aanwezig is bij de conferentie, komt het verbod er niet om economische en politieke belangen.
Het afwijzen van het verbod zal volgens Bakker ''effecten hebben op de kleinschalige visserij in Zuid-Europa, omdat de blauwvintonijn een belangrijke soort is voor andere vissen. Dit besluit kan leiden tot een verlies aan andere vissoorten.''
Doordat de blauwvintonijn niet op lijst 1 komt, waar een handelsverbod mee zou zijn geregeld, kan de vis automatisch ook niet op lijst 2 komen. Blauwvintonijn op lijst 2 zou betekenen dat handel onder strenge voorwaarden is toegestaan.
Europarlementslid Bas Eickhout (GroenLinks), die de conferentie zondag bezoekt, noemt het afwijzen van een handelsverbod ''onbegrijpelijk stompzinnig en kortzichtig''.
Volgens hem heeft Japan door politieke koehandel veel stemmen gekocht van Afrikaanse landen, om zo nog enkele jaren sushi met blauwvintonijn te kunnen eten.
''Japan wint dan wel deze stemming, maar ze doen zichzelf de das om: over een paar jaar is er geen blauwvintonijn meer: een pyrrusoverwinning'', aldus Eickhout.
Ook de Europese Commissie is teleurgesteld, liet ze in een verklaring weten. Het dagelijks bestuur van de EU blijft overtuigd van de noodzaak tot maatregelen voor het behoud van de blauwvintonijn.
Cites (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora - Overeenkomst over internationale handel in bedreigde soorten wilde dieren en planten) bestaat sinds 1973. In het Cites-verdrag wordt de handel in diersoorten gereguleerd.
(Bron)

Verbod op ijsberenhandel afgeschoten

AMSTERDAM - Een door de Verenigde Staten gesteund voorstel om de internationale handel in ijsbeervachten, -tanden en -klauwen te verbieden is donderdag tijdens een conferentie van de Conventie voor de Internationale Handel in Bedreigde Soorten (CITES) in Doha, de hoofdstad van Qatar, afgeschoten.
Volgens tegenstanders van het verbod vormt de handel geen significante bedreiging voor de diersoort. Bovendien zou een verbod de inheemse handel in de dieren schade toebrengen.
De Amerikanen betoogden dat de handel in ijsbeervachten en daarbovenop het verminderen van leefgebied van de dieren door de klimaatverandering een verbod noodzakelijk maken.
De verwachting is dat het aantal ijsberen, nu geschat op 20 tot 25 duizend, in 2050 is gedaald met twee derde.
Canada, samen met Noorwegen en Groenland, leidde het verzet tegen het Amerikaanse voorstel. Volgens de landen is de handel in ijsberen een minimale bedreiging voor de dieren.
Bovendien zou de handel van vitaal belang zijn voor bijvoorbeeld de economie van de oorspronkelijke bevolking. Canada zei dat slechts twee procent van de Canadese ijsberen internationaal wordt verhandeld en het land de handel in de dieren streng in de gaten houdt.
"Er is geen twijfel over mogelijk dat er actie moet worden ondernomen om de instandhouding van de ijsberen veilig te stellen. Het doel van Canada is de instandhouding van ijsberen op de lange termijn. Canada is echter van mening dat het voorstel niet wordt ondersteund door de feiten", aldus de Canadese afvaardiging.
Milieuactivisten waren niet blij met de afkeuring van het voorstel. Ze beschuldigden landen van het negeren van de situatie van de ijsbeer. "CITES heeft deze iconische diersoort de rug toegekeerd", aldus de activisten.
Cijfers over de handel in ijsberen laten zien dat sinds de vroege jaren negentig van de vorige eeuw de handel in karkassen van ijsberen en delen daarvan is toegenomen. De vachten van de dieren zijn het populairste exportproduct. Canada is de grootste commerciƫle exporteur van de ijsbeer.
(Bron)

Ach ja, hoe zeldzamer beesten worden, hoe hoger de waarde. Niet eens durven regelen dat ze alleen gevangen mogen worden voor 'wetenschappelijk onderzoek' ('Deze smaakt beter dan de vorige!').

Geen opmerkingen: