woensdag, maart 24, 2010

Lesbienne wint proces over examenfeest

AMSTERDAM – Een school in Mississippi heeft zich schuldig gemaakt aan discriminatie door een examenfeest te annuleren toen een lesbische leerlinge haar vriendin wilde meenemen. Dat heeft een rechtbank in de Amerikaanse staat dinsdag bepaald.
Dat meldt de burgerrechtenorganisatie ACLU in Mississippi dinsdag.
Volgens de organisatie schond de school de rechten van de leerling Constance McMillen en klaagde het schoolbestuur aan wegens het schuldig maken van discriminatie.
De directie had bepaald dat alleen partners van de ‘tegenovergestelde sekse’ waren toegestaan. McMillen mocht alleen een vriend meenemen en in een jurk verschijnen.
Het feest werd afgelast toen bleek dat de lesbienne toch met haar vriendin zou verschijnen.'In het belang van opvoeding, veiligheid en welzijn van de andere scholieren' schrapte de directie het feest.
“Het voelt heel goed dat de rechter oordeelde dat de school mijn rechten schond en mij discrimineerde door het feest af te gelasten. Het enige wat ik wilde, was dat de school mij hetzelfde zou behandelen als ieder ander koppel”, aldus de achttienjarige McMillen.
De directie hoeft het feest echter niet alsnog te organiseren. Ouders van de leerlingen houden een eigen ‘prom’ waarop iedereen welkom is.
“De uitspraak is niet alleen een overwinning voor Constance en haar vriendin, het is ook een overwinning voor alle studenten met een andere seksuele geaardheid”, zegt Kristy Benett, juridisch medewerker van de ACLU.
“Ze zijn nu in staat om zichzelf te kunnen zijn zonder dat de school ze oneerlijk behandelt. En als de school dat toch doet, weet ze dat ze met ons te maken kan krijgen.”
De zaak van de lesbienne trok veel nationale aandacht en kreeg tientallen aanbiedingen en donaties om een alternatief eindexamenfeest te organiseren.
Daarnaast is er een Facebookpagina aangemaakt om het meisje te steunen. Tot op heden trok de site meer dan 400.000 leden.
Het is niet de eerste keer dat discussies ontstaan rondom homoseksualiteit op Amerikaanse schoolfeesten. Zo is het in het conservatieve Utah gebruikelijk om aparte examenfeesten te organiseren voor homoseksuele scholieren.
(Bron)

Geen opmerkingen: