dinsdag, maart 23, 2010

Onderzoek naar ontwijken belasting door ING

DEN HAAG - Het ministerie van Financiën gaat onderzoeken of bank en verzekeraar ING de wet heeft overtreden door via een constructie minder belasting te betalen in Nederland.
Als dat zo is, dan heeft de Belastingdienst middelen om te weinig betaalde belasting het concern alsnog in rekening te brengen.
Dat heeft minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken dinsdag gezegd in de Tweede Kamer. Ze sprak namens minister Jan Kees de Jager van Financiën, die afwezig was wegens een werkbezoek.
Eerder deze week bevestigde ING dat in 2007 de inkoop van wereldwijde contracten voor it-opdrachten en telecom bij de vestiging in Zwitserland is neergelegd. Via die constructie zou volgens ING ongeveer 10 miljoen euro minder btw zijn afgedragen aan de Belastingdienst.
Volgens Van der Hoeven kan het ook zo zijn dat ING helemaal geen wet heeft overtreden. ''Belastingontduiken is nooit ethisch. Maar stellen dat er sprake is van ontduiken van btw, daarnaar moeten we onderzoek doen.''
De minister stelde dat is gebleken dat naast ING nog een bedrijf een dergelijke belastingconstructie heeft toegepast. Na onderzoek is de Belastingdienst tot de conclusie gekomen dat deze niet geoorloofd was.
Wegens geheimhoudingsverplichtingen kon de minister niet zeggen om welk bedrijf het gaat. In het onderzoek zal ook gekeken worden of meer bedrijven zich bedienen van ongeoorloofde belastingconstructies. De uitkomsten van de studie worden ergens dit najaar verwacht.
Verschillende Kamerleden toonden zich dinsdag verbolgen over de actie van ING. Ze wezen erop dat het niet ethisch is dat ING aan de ene kant moeite doet om zo weinig mogelijk belasting te betalen in Nederland, terwijl het concern tegelijkertijd door belastingbetalers uit de brand is geholpen. In 2008 kreeg ING een kapitaalinjectie van 10 miljard euro van de Staat.
(Bron)

Laten we het dan ook nog es hebben over de familie Van Oranje...

Geen opmerkingen: