maandag, maart 22, 2010

'Medicijn tegen acne kan hiv beteugelen'

AMSTERDAM - Een antibioticum dat veel wordt gebruikt bij de bestrijding van acne kan mogelijk ook het hiv-virus beteugelen in combinatie met reguliere medicijnen. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie.
De wetenschappers van John Hopkins University in Baltimore hebben de uitwerking van het antibioticum minocycline getest op menselijke T-lymfocyten. Dat zijn afweercellen die als gastheer worden gebruikt door het hiv-virus.
Bij het onderzoek werden met hiv besmette T-cellen behandeld van patiënten die al een reguliere cocktail van medicijnen namen om het virus te onderdrukken. Al snel bleek dat de minocycline ervoor zorgde dat de T-cellen extra ‘schoon’ werden.
Na de behandeling met het antibioticum werden er geen detecteerbare virusdeeltjes in de cellen gevonden. Minocycline wordt op dit moment vaak gebruikt bij de behandeling van ernstige vormen van acne.
Een controlegroep van reageerbuisjes met T-lymfocyten die alleen werden behandeld met een reguliere medicijncocktail bevatte nog wel detecteerbare hoeveelheden van slapende virusdeeltjes.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Journal of Infectious Diseases. De wetenschappers concluderen dat het antibioticum een goede aanvulling zou zijn op bestaande hiv-behandelingen.
“Minocycline vermindert het vermogen van het virus om weer op te duiken uit geïnfecteerde T-cellen die in een slapende staat verkeerden.”, verklaart onderzoeker Gregory Szeto op de Amerikaanse nieuwssite ScienceDaily.
“Het voorkomt dat het virus ontsnapt uit één op de duizend cellen waarin het zich nog slapend bevindt in een patiënt die is behandeld met een cocktail.”
Volgens de onderzoekers zal het hiv-virus ook niet snel een onvatbaar worden voor het antibioticum. “Het grote voordeel van minocycline is dat het virus er minder snel resistent voor wordt, omdat het medicijn zich richt op cellulaire verbindingen en niet op de virale eiwitten zelf”, aldus onderzoekster Janice Clements.
Overigens verdwijnt het hiv-virus ook met de minocylinebehandeling nooit helemaal uit het lichaam van patiënten. Wanneer de behandeling wordt stopgezet, keert het virus weer terug.
(Bron)

Geen opmerkingen: