‘Spuitje tegen fobie werkt bij goudvissen’
AMSTERDAM – Japanse wetenschappers zijn er in geslaagd om goudvissen met een spuitje te behoeden voor een fobie.
Onderzoekers van de Universiteit van Hiroshima schenen steeds met een laserlampje in de ogen van enkele goudvissen en dienden de dieren vervolgens een stroomschokje toe. Na enige tijd ontwikkelden de vissen daardoor een fobie tegen het laserlampje.
Toen de wetenschappers bij enkele dieren echter de kleine hersenen verdoofden door lidocaïne in hun brein te spuiten, bleken die goudvissen geen angst voor het laserlicht te ontwikkelen.
De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Behavorial and Brain Functions.
Volgens de wetenschappers bewijst het onderzoek dat een fobie aangeleerd gedrag is, dat wordt ‘geprogrammeerd’ in een specifiek deel van de hersenen. Het brein van goudvissen vertoont overeenkomsten met dat van veel zoogdieren.
De onderzoekers hopen daarom dat hun studie kan bijdragen aan de behandeling van angststoornissen bij mensen.
“De goudvissen werden tijdens ons experiment bang van het laserlicht omdat – of we ze nou of een stroomschok gaven of niet – ze hadden geleerd om er één te verwachtten”, verklaart hoofdonderzoeker Masayuki Yoshida op de Amerikaanse nieuwssite Physorg.com.
“Die angst manifesteerde zich door een hogere hartslag, op dezelfde manier als onze hartslag toeneemt wanneer iets of iemand ons schrik aanjaagt”, aldus Yoshida.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten