vrijdag, maart 26, 2010

PVV definitief niet in Haagse college

DEN HAAG - De Haagse PVV-fractie belandt definitief niet in het Haagse college. Dat heeft informateur Boele Staal vrijdag laten weten in een brief aan de Haagse fractievoorzitters.
Hij ziet de PVV niet meer als mogelijke coalitiepartij.
In gesprekken met de vier grootste Haagse fracties is de afgelopen week uitgebreid het hoofddoekjesverbod aan de orde geweest dat de PVV wil invoeren voor gemeentelijke instellingen en instellingen die gemeentelijke subsidie krijgen.
De PVV gaf hierin aan dat er in onderhandelingen over een college alleen ''mogelijk ruimte was om het verbod te beperken tot medewerkers en niet tot bezoekers''.
Met deze opstelling ''ontneemt de PVV zichzelf de mogelijkheid tot vorming van een college waar zij mogelijk aan deelneemt'', zo stelt Staal.
De informateur heeft de PVV-fractie in de gesprekken nog gesuggereerd de wens tot invoering af te laten hangen van een toets op juridische haalbaarheid. Maar ook hier ging de PVV-fractie niet in mee.
''Zij verlangen invoering totdat de rechter dat ongedaan maakt'', schrijft Staal. ''Ook bij een negatief oordeel over aanvaardbaarheid van dit voorstel eist de PVV de invoering hiervan in Den Haag.''De informateur stelt de verkenningsgesprekken daarom voort te zetten zonder de PVV. Alle Haagse fracties hadden eerder beloofd zich te committeren aan de handelwijze van de informateur.
Een groot deel van de Haagse raad wilde dat eerste de twee grootste partijen, de PvdA en de PVV, serieus zouden proberen tot een coalitie te komen.
Eerder liepen ook verkennende gesprekken onder leiding van de PvdA-fractieleider Jeltje van Nieuwenhoven hierover al op niets uit vanwege het hoofddoekjesverbod.
Na de constatering dat de PVV niet in het college belandt, lijkt een links-liberale coalitie voor de hand te liggen. De PvdA, VVD, GroenLinks en D66 hebben een meerderheid in het nieuwe college.
PvdA-wethouder Marnix Norder liet eerder al weten daar wel voor te voelen. Maar D66 liet na die suggestie weten niet zomaar bij zo'n coalitie aan te sluiten.
Volgens D66-fractieleider Marjolein de Jong zou dit geen recht doen aan het oordeel van de kiezer. Het oude college van PvdA, VVD en GroenLinks verloor bij de gemeenteraadsverkiezingen een derde van zijn zetels.
(Bron)

Geen opmerkingen: