maandag, maart 22, 2010

‘Orang-oetans kunnen toch zwemmen’

AMSTERDAM – Hoewel orang-oetans meestal uit de buurt van water blijven, blijken de dieren wel te kunnen zwemmen. Canadese wetenschappers hebben daarvoor het bewijs geleverd.
De onderzoekers van York University in Toronto bestudeerden de activiteiten van een groep jonge orang-oetans die opgroeiden in een opvangtehuis in Borneo, maar recentelijk zijn vrijgelaten in het wild. In tegenstelling tot de meeste van hun soortgenoten bleken de dieren totaal niet bang voor water.
De onderzoekers observeerden hoe sommige dieren een poging deden tot zwemmen. Twee andere apen bedreven zelfs de liefde in het water.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Comparative Psychology. Verschillende foto’s van de dieren dienen als bewijs.
Volgens de wetenschappers is het zeer opmerkelijk dat orang-oetans zich in de buurt van water vertonen.
“Orang-oetans staan bekend om hun angst voor water”, verklaart hoofdonderzoekster Anne Russon in het Britse tijdschrift New Scientist. “Ze hebben een zwaar lichaam dat bijna onherroepelijk zinkt in het water.”
Toch lijken de dieren wel te weten hoe ze moeten zwemmen. “Op een dag zagen we een orang-oetan met de naam Sif naar diep water waden”, aldus Russon. “Ze leunde vervolgens naar voren en begon simpele peddelbewegingen te maken met haar armen en benen. Het was een soort hondjesslag. Ze kwam ongeveer een meter vooruit.”
De twee apen die de liefde bedreven in het water, kozen die locatie volgens Russon vooral uit strategische overwegingen. “Ik vermoed dat het mannetje die plek koos, omdat hij daar minder snel gestoord zou worden door een ander dominant mannetje.”
(Bron)

Geen opmerkingen: