'Politie in de fout bij voetbalrellen'
DEN HAAG - De twee treinen met Ajax-supporters die op 17 april op weg waren naar het Feyenoord Stadion in Rotterdam, zijn te overhaast teruggestuurd door burgemeester Opstelten van Rotterdam. Dat stelde het Auditteam Voetbalvandalisme woensdag in Den Haag in een onderzoek naar de rellen. Die konden onder meer ontstaan door de gebrekkige communicatie tussen de spoorweg- en de regiopolitie.
Eerst en vooral ligt de volle verantwoordelijkheid voor de rellen bij de betrokken supporters, benadrukte M. Vliegenthart, voorzitter van het Auditteam. Toch hebben een aantal besluiten van de politie en burgemeester Opstelten bijgedragen aan het ontstaan van de rellen. Zo heeft de politie Rotterdam geen ervaring met het terugsturen van treinen en kon daardoor de consequenties van het besluit van Opstelten niet overzien. Daarnaast had de spoorwegpolitie moeten zorgen voor een goede samenwerking tussen de toezichthoudende partijen.
Volgens het Auditteam had betere communicatie tussen de spoorweg- en de regiopolitie kunnen zorgen voor deƫscalatie in plaats van escalatie. "De politie Rotterdam bleef van essentiƫle informatie verstoken die relevant was voor het goed in kunnen schatten van de situatie", zo staat in het rapport "Een wissel met grote gevolgen".
Door het tekort aan informatie schatte Rotterdam de omstandigheden op 17 april negatiever in dan ze daadwerkelijk waren. Een verzoek van de Amsterdamse politie om de supporters extra te fouilleren en de negatieve berichten over de stemming in de trein, leidden tot verhoogde waakzaamheid, stelt het Auditteam. Toen vervolgens bleek dat de Ajacieden de trein hadden verlaten en dat inzet van de mobiele eenheid nodig was, besloot Opstelten de eerste trein terug te sturen naar Amsterdam.
Een overhaaste beslissing, aldus het Auditteam. "Er is snel gehandeld zonder nadere overwegingen danwel een check op de informatie. Een dergelijke aanpak van 'lik-op-stuk' was ook niet in de voorbereiding afgesproken."
De eerste trein werd om 10.42 uur op Rotterdam-Zuid door spoorbeheerder ProRail stilgezet, omdat zij twijfelden of de lange trein wel aan het perron zou passen. Daarna belaagden Feyenoord-supporters de trein en verlieten de Ajacieden de wagons.
De tweede trein werd vijf minuten later ter hoogte van Rotterdam-Noord gesommeerd rechtsomkeert te maken. Die trein kwam tot Nieuwerkerk aan den IJssel, waar de supporters van Ajax aan de noodrem trokken en de trein tot stilstand kwam.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten