donderdag, juli 14, 2005

VVD: hoger onderwijs moet alert zijn op jihad

DEN HAAG - Universiteiten en hogescholen moeten veel alerter zijn op activiteiten van radicale islamitische studenten. Dat hebben de Tweede-Kamerleden Weekers en Visser van de VVD donderdag geschreven aan de ministers Donner van Justitie en Van der Hoeven van Onderwijs. De regering moet volgens de VVD de achtergrond van studenten uit bijvoorbeeld het Midden-Oosten of andere delen van Aziƫ veel beter onderzoeken.
Volgens het Kamerlid Visser kunnen jonge moslimextremisten onder de dekmantel van student gemakkelijk toegang krijgen tot Nederland en vervolgens, bijvoorbeeld via allochtone studentenverenigingen, nieuwe leden werven voor de jihad, de gewapende strijd tegen het westen.
De twee VVD-Kamerleden willen hierover opheldering van de ministers Donner en Van der Hoeven.
Visser zegt dat universiteiten en hogescholen nauwelijks gericht zijn op de eventuele gevaren die allochtone studenten met zich mee kunnen brengen. Hij wil weten of de ministers aanwijzingen hebben dat zich onder allochtone studenten radicaliseringsprocessen voordoen. Hij wil verder weten of het ministerie van Onderwijs de instellingen voor hoger onderwijs wijst op de gevaren van moslimextremisme onder studenten.
(Bron)

Geen opmerkingen: