woensdag, juli 13, 2005

Kamer laakt wachtgeldregeling bij omroep

DEN HAAG - De regeringsfracties CDA en D66 hebben forse kritiek op de in hun ogen veel te riante wachtgeldregeling die de publieke omroep heeft getroffen voor een aantal oud-bestuurders. Voor hen worden bedragen van ruim drie tot bijna negen ton uitgetrokken.
Volgens CDA-Tweede-Kamerlid Atsma is dat "wrang en niet uit te leggen aan degenen die door de bezuinigingen bij de omroep op straat komen te staan". Hij wil dat staatssecretaris Van der Laan (Media) "er goed naar kijkt". Bij het Kamerdebat over de omroephervorming in het najaar zal Atsma op de zaak terugkomen.
D66-kamerlid Bakker vindt eveneens dat het bij de wachtgeldregeling om "bovenmatige" bedragen gaat. "Als het gaat om geld dat uit belasting- en premieopbrengsten wordt betaald, dient er sprake zijn van gepaste terughoudendheid."
Uit het jaarverslag van de NOS over 2004 blijkt dat voor voormalig lid van de raad van bestuur P. Dirks tot 2011 een bedrag is uitgetrokken van 894.000 euro. Voor oud-voorzitter (en ex-D66-fractieleider) G.J.Wolffensperger is tot 2009 750.000 euro gereserveerd. Voor oud-lid van de raad van bestuur J. van Beers ligt tot 2006 332.000 euro klaar. Het gaat om een regeling die in 1998 is afgesproken.
Bakker zegt dat zijn kritiek zich niet richt op de personen in kwestie. "Het gaat mij om de inhoud van de regeling. Die moeten stevig tegen het licht worden gehouden."
Het kabinet werkt aan wetgeving die moet voorkomen dat functionarissen in de (semi-)publieke sector meer verdienen dan de minister-president. Wat Bakker betreft moet het kabinet daarin ook regelen dat buitensporige wachtgeldregelingen niet meer kunnen voorkomen. Gebeurt dat niet, dan zal D66 met een wijzigingsvoorstel komen.
(Bron)

Laten we het eens hebben over de wachtgeldregeling voor kamerleden...

Geen opmerkingen: