vrijdag, juli 15, 2005

'Gedrag ontuchtverdachte viel al jaren op'

DEN HAAG - Het gedrag van de 41-jarige van kindermisbruik verdachte M. B. uit Den Haag was al jaren opvallend. Officier van justitie I. Degeling zei vrijdag voor de rechtbank in Den Haag dat de voormalige werkgever van de verdachte, kinderopvang 2Samen, hem sinds 2000 diverse keren waarschuwde dat hij niet te lichamelijk moest zijn.
Ondanks die schriftelijke en mondelinge waarschuwingen en in 2003 zelfs twee keer een verbod op onnodig lichamelijk contact, is de Hagenaar de fout ingegaan,zo meent de aanklaagster. Hij heeft volgens haar zeker twee jongetjes en een meisje verkracht. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem echter ook van seksueel misbruik van een onbekend aantal andere kinderen, zo bleek tijdens de pro forma-zitting.
Ook uit de jaren voordat hij als crèchemedewerker aan de slag ging, heeft het OM aanwijzingen dat B. 'grensoverschrijdend gedrag' vertoonde. Halverwege de jaren tachtig werkte hij bij een buurtcentrum, waar het opviel dat hij altijd aan het stoeien was met kinderen tussen 4 en 12 jaar oud. Ook bij een jeugdtheatergezelschap waren er klachten dat hij lichamelijk contact zocht met kinderen. Toen hij eens werkte als clown, leidde dat door zijn gedrag tot huilende in plaats van lachende kinderen, vertelde de aanklaagster.
Begin april hield de politie B. aan, nadat enkele ouders aangifte hadden gedaan. De rechtbank besloot vrijdag dat de man van zulke ernstige feiten wordt verdacht dat hij in voorlopige hechtenis moet blijven. Vooralsnog hoeft B. niet naar het Pieter Baan Centrum (PBC) voor psychisch onderzoek, hoewel de rechtbank een rapport over zijn persoonlijkheid van groot belang acht. Een observatie in het PBC heeft geen zin, omdat de verdachte elke medewerking aan een dergelijk onderzoek weigert, aldus de rechtbankvoorzitter.
Twee van de kinderen die slachtoffer van de man zouden zijn geworden, moesten in therapie omdat zij gestoord gedrag vertoonden. De verdachte zou aan hun geslachtsdelen en anus hebben gezeten en hen te pas en te onpas hebben opgetild, gekust en geknuffeld. Wanneer de rechtbank de zaak inhoudelijk behandelt, is nog niet bekend. Eerst moet het onderzoek worden afgerond.
(Bron)

Geen opmerkingen: