donderdag, juli 14, 2005

Celstraffen voor Amsterdamse krakers

AMSTERDAM - De politierechter in Amsterdam heeft de krakers die op 31 mei flink verzet boden tegen de ontruiming van diverse kraakpanden donderdag gevangenisstraffen tot vijf maanden opgelegd. Van de 24 krakers die werden opgepakt, stonden er tien voor de rechter.
Een 23-jarige kraakster kreeg voor openlijke geweldpleging met vijf maanden gevangenisstraf de hoogste veroordeling. Ze had bij de ontruiming van een pand op het Rokin onder meer met een molotovcocktail naar de mobiele eenheid gegooid. Zeven andere krakers zijn tot vijf weken gevangenisstraf veroordeeld. De rechter sprak twee personen vrij.
De politie ontruimde op 31 mei acht kraakpanden aan onder meer de Vijzelgracht, Utrechtsedwarsstraat, Lijnbaansgracht, het Rokin, de Prinsengracht, de Derde Oosterparkstraat, de Kruislaan en een monumentale villa langs de Amstel aan de Amsteldijk.
De krakers schroomden vooral bij de ontruiming van het Rokin en de Vijzelgracht er niet voor om veel geweld tegen de politie te gebruiken. De politierechter vond het geboden verzet van de krakers buiten proportie.
Bij het Rokin staken de krakers een barricade, die zij op de tramrails hadden gemaakt, in brand. Ook gooiden zij met stenen en verfbommen naar de politie.
(Bron)

Geen opmerkingen: