woensdag, juli 13, 2005

Britse pers noemt daders aanslagen bij naam

LONDEN - De daders van de zelfmoordaanslagen op de Londense metro en een dubbeldekker van donderdag, waren jonge Britse mannen van Pakistaanse afkomst. Verscheidene Britse kranten meldden woensdag dat de mannen niet te boek stonden als extremistische islamieten en niet werden verdacht van banden met terreurbewegingen.
Drie van de vier daders zouden inmiddels zijn geïdentificeerd. Volgens The Independent bevindt het lichaam van de vierde man zich in de metrotrein die nog niet is geborgen.
De zelfmoorddader in de ontplofte dubbeldekker zou de 19-jarige Hasib Hussain uit Leeds zijn, een zoon van een fish-and-chips-snackbarhouder. Zijn 23-jarige vriend Shahzad Tanweer blies zichzelf op in een van de metrotreinen. De 30-jarige Eliaz Fiaz zou hetzelfde hebben gedaan in een andere ondergrondse.
Volgens een bron bij de inlichtingendiensten zijn de zelfmoorddaders niet het brein achter de aanslagen, maar alleen de uitvoerders. Daardoor bestaat nog altijd de vrees dat Groot-Brittannië slachtoffer kan worden van nieuwe aanslagen.
De Britse politie kwam de vermoedelijke daders op het spoor door de beelden van bewakingscamera's op het station King's Cross te bestuderen. Vanuit dat station vertrokken de drie metrotreinen, die acht minuten later werden getroffen door een aanslag.
De agenten die de banden moesten doorworstelen op zoek naar de daders, wisten dat het waarschijnlijk om jonge mannen met een rugzak zou gaan. Toen ze beelden zagen van vier mannen met zware rugzakken, hadden ze beet. "Het leek op de infanterie die op oorlogspad was, of alsof ze op een trekkersvakantie gingen", zei een bron bij de politie tegen The Daily Telegraph.
Tevens heeft de politie in de verdachte auto die bij het station van het Engelse Luton was geparkeerd, explosieven aangetroffen. In Luton namen de vier mannen een trein naar de Britse hoofdstad. Na de vondst van de explosieven in de auto liet de politie vijf gecontroleerde explosies uitvoeren.
(Bron)

Geen opmerkingen: