woensdag, juli 13, 2005

Alsnog strafvervolging AH-medewerkers Amsterdam

AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft bepaald dat twee medewerkers van een vestiging van Albert Heijn in Amsterdam-Oost alsnog moeten worden vervolgd wegens mishandeling. Het tweetal, dat eerder met justitie in aanraking kwam wegens soortgelijke incidenten, zou in november 2003 voor hun winkel een man hebben mishandeld.
De man werd door de AH-medewerkers verdacht van eerder gepleegde winkeldiefstallen. Zij verzochten hem en zijn metgezel de winkel te verlaten. Dat verzoek mondde uit in een ruzie en later een handgemeen. De vermeende winkeldief liep daarbij onder meer een hersenschudding op.
De officier van justitie besloot de twee medewerkers niet te vervolgen. De mishandelde man legde zich daar niet bij neer en spande een speciale procedure aan bij het hof om alsnog vervolging te bewerkstelligen.
Het hof gaf gehoor aan het verzoek tot vervolging. Volgens het rechtscollege staat vast dat de AH-medewerkers geweld hebben gebruikt. Of zij dat hebben gedaan uit zelfverdediging, zoals zij stellen, "is niet zonder meer aannemelijk", zo staat in de beschikking. In een gerechtelijk vooronderzoek zou daarover duidelijkheid moeten kunnen ontstaan.
De AH-medewerkers zeggen dat ook de vermeende winkeldief geweld heeft gebruikt. Een van hen zegt dat het erop leek dat de man iets uit zijn jaszak wilde halen. De man ontkent zelf te hebben geschopt of geslagen. Vier ooggetuigen bevestigen dat. Een van hen heeft verklaard dat de winkeldief en zijn vriend "geen partij" waren voor de AH-medewerkers. Op het politiebureau bleek wel dat de mishandelde man meerdere messen bij zich had, naast een hoeveelheid harddrugs.
De twee AH-medewerkers haalden in 2002 ruimschoots het nieuws toen zij een winkeldief een afstraffing gaven. Een van hen werd toen veroordeeld, de ander vrijgesproken. Wijlen prins Bernhard sprak openlijk zijn waardering uit voor het optreden van het duo en betaalde de door de rechter opgelegde geldboete. In juni 2003 pakten de twee opnieuw een winkeldief hardhandig aan. Justitie seponeerde ook die zaak.
(Bron)

Geen opmerkingen: