dinsdag, juli 12, 2005

TT 108 Tijdelijk werk voor werklozen

DEN HAAG Staatssecretaris Van Hoof wil langdurig werklozen meer kansen bieden om te werken met behoud van uitkering. Het is daarbij zijn doel om mensen die al lang in de bijstand zitten weer te laten wennen aan het werkpatroon.
Ook komen er meer mogelijkheden om een opleiding te volgen,waardoor werklozen gemakkelijker kunnen doorstromen naar een gewone baan.
Van Hoof vindt niet dat er verdiend moet worden aan de tijdelijke baan, maar hij staat de gemeenten wel toe om een extraatje te geven. Wie een tijdelijke baan weigert, kan gekort worden op zijn uitkering.

Dus Van Hoof denkt dat alle werklozen onregelmatige types zijn die echt niet zomaar in een 'gewone' baan passen, en vanwege dat vooroordeel krijgen we straks dwangarbeid waar we dankbaar voor moeten zijn?
En aan wat voor werk denkt meneer? Want de dwangarbeiders moeten natuurlijk geen keurige Nederlandse werkers verdringen.
Zorg eerst eens voor een goede begeleiding van de werklozen die willen werken. Iets méér dan 'koop elk half jaar een nieuwe bril', wat zonder dollen de 'hulp' was die ik kreeg. Als ik regelmatig een nieuwe bril zou kopen, kwam ik wel aan de slag. Het ging dus niet om een onafgemaakte opleiding en een slechte gezondheid, nee, het lag aan m'n bril. En die zien werkgevers als ze je brief lezen, en dan nodigen ze je niet uit voor een gesprek.
Er zijn ongetwijfeld mensen die een uitkering wel 'makkelijk' vinden en niet zo nodig een baan willen. Maar krijg je die aan de slag met dwangarbeid? Dan krijgen ze een ritme, en dan? Ontstaat dan ineens ook motivatie? Ik denk het niet.
Bied werklozen echte begeleiding, en wie per se niet wil werken, prima, maar laat ze dan iets nuttigs doen voor de maatschappij. Ook dwangarbeid, maar waarschijnlijk wel constructiever dan wat Van Hoof in gedachten heeft.

Geen opmerkingen: