vrijdag, juli 15, 2005

Britse politie ziet buitenlandse link aanslagen

LONDEN/ISLAMABAD - De Britse politie ziet in het onderzoek naar de aanslagen van vorige week in Londen verbanden met Pakistan en andere landen. De Londense politiechef Ian Blair, Londense Scotland Yard, zei dat vrijdag. Blair zei tegen de BBC dat de "vier voetsoldaten" die de aanslagen pleegden, opgegroeid zijn in Engeland. Zij zijn aangemoedigd door derden, mogelijk uit het buitenland.
De Pakistaanse politie heeft het verhoor van een in mei aangehouden Brit hervat. De 25-jarige man werd 18 mei bij Peshawar aangehouden en zou misschien contacten hebben gehad met de plegers van de aanslagen, die vorige week 54 mensen het leven kostten.
Blair bevestigde dat de explosieven die in de woning van een van de waarschijnlijke daders in Leeds zijn gevonden, overeenkomsten vertonen met explosieven die bij andere, aan al-Qaeda toegeschreven aanslagen zijn gebruikt. De Brit Richard Reid bijvoorbeeld poogde eind 2001 vergeefs een Amerikaans vliegtuig opblazen met eenzelfde soort explosieven, die in zijn schoen waren verborgen.
De terroristen zouden een mengsel hebben gemaakt met als basis peroxide en aceton. De mix 'tri-aceton tri-peroxide' (TATP) is zeer explosief en ook erg gevaarlijk om te maken. De ingrediënten zijn doorgaans bij de drogist verkrijgbaar. Antiterrorismedeskundigen vrezen dat amateurs die deze springstof willen bereiden, ongelukken veroorzaken.
Uit vrees voor ontploffingen ontruimde de politie in Leeds een groot gebied rond de bewuste woning en sloot ze zelfs het luchtruim boven de woning.
Volgens The New York Times van vrijdag bekijkt de politie ook een mogelijk verband met een inval in maart 2004, waarbij 1300 pond aan ingrediënten voor bommen in beslag is genomen. Toen zijn enkele Britten van Pakistaanse afkomst gearresteerd, onder wie mogelijk een familielid van een van de daders in Londen.
Volgens Pakistaanse inlichtingenbronnen had een van de daders in 2003 contact met een man die later betrokken was bij de aanslag op een kerk in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.
De aandacht van de Britse politie gaat volgens de BBC ook uit naar een man die werd verdacht van banden met een netwerk van terroristen en die vóór de aanslagen Engeland binnenreisde. Hij stond op een lijst van verdachte figuren met mogelijke connecties met al-Qaeda.
De inlichtingendienst vond hem echter niet hoog genoeg op die lijst staan om er mankracht aan te besteden. Deze verdachte verliet naar verluidt het land enkele uren voor de aanslagen in Londen. Politiechef Blair verwacht wel dat het onderzoek zal uitwijzen dat er een band met al-Qaeda bestaat.
Slechts twee van de daders zijn officieel geïdentificeerd. Het zijn de 18-jarige Hassib Mir Hussain en de 22 jarige Shehzaad Tanweer, beiden uit Leeds. De politie denkt dat de derde pleger van de aanslagen Mohammed Sidique Khan uit Dewsbury moet zijn geweest.
Daarvoor is evenwel nog geen tastbaar bewijs gevonden. De politie hoopt met DNA-onderzoek aan te tonen dat de vierde dader de in Jamaica geboren Lindsey Germaine was.
(Bron)

Geen opmerkingen: