woensdag, juli 13, 2005

Jongeren kopen liefst huis met tuin

AMERSFOORT - Driekwart van de starters op de huizenmarkt zoekt een woning met tuin. Appartementen zijn nauwelijks in trek bij jongeren die in een stad willen wonen. Slechts 7 procent woont graag in een appartement.
Dat bleek woensdag uit een onderzoek dat Bouwfonds MAB heeft laten uitvoeren. De projectontwikkelaar liet uitzoeken wat voor soort woning jongeren tussen 25 en 35 jaar graag betrekken.
De overgrote meerderheid van de jongeren wil het liefst een woning kopen. Een kleine 20 procent geeft de voorkeur aan een huurwoning. Voor de kopers vormen de hoge huizenprijzen logischerwijs de belangrijkste hindernis op de weg naar hun gewenste eigen huis met tuin.
De kwartaalcijfers die de makelaarsvereniging NVM vorige week presenteerde, leerden dat starters een gemiddelde tussenwoning niet kunnen financieren. Het betreft in dit geval starters die op basis van één salaris een woning willen kopen. Zij kunnen een appartement wel betalen.
Uit het onderzoek voor Bouwfonds MAB blijkt dat slechts 13 procent van de jonge stedelingen zijn woonruimte in de binnenstad zoekt. Bijna de helft woont liever nabij het centrum. Ruim een kwart geeft de voorkeur aan een huis aan de rand van de stad.
(Bron)

Geen opmerkingen: